Jabra Elite 65t: Viktigt att veta om de trådlösa hörlurarna

Jabra Elite 65t
Jabra Elite 65t

Vad är Jabra Elite 65t? Jabra Elite 65t är så kallade ”true wireless”-hörlurar. Det betyder att de inte har någon sladd mellan respektive in-ear-lur. Modellen har inbyggd brusreducering och släpptes under 2018.


 • Modellen släpptes den 8 januari 2018
 • Har stöd för digitala assistenter via kompanjon-appen Jabra Sound+
 • Lättare vädertålighet och har batteritid runt fem timmar per laddning
 • Bästa priset på Jabra Elite 65t och Jabra Elite Active 65t hittar du på Prisjakt (se tabell längre ner)
 • Lästips: Sony WF-1000XM3: Viktigt att veta om hörlurarna

Skillnaden mellan Jabra Elite 65t och Elite Active 65t

Skillnaden mellan Jabra Elite 65t och Elite Active 65t är nästan obefintlig. De två modellerna är mycket lika och skiljer sig bara på fyra små punkter. Ljudkvaliteten är identisk och funktionaliteten likaså till 99 procent. Läs mer om skillnaderna under tabellen.

Jabra Elite 65tJabra Elite Active 65t
Batteritid5 + 10 timmar med laddningsfodralet5 + 10 timmar med laddningsfodralet
LaddningstidUpp till 2 timmar från 0 till 100 procentUpp till 2 timmar från 0 till 100 procent
IPX-klassningIP55IP56
KontrollknapparJaJa
Funktionen ”Hear Through”JaJa
RörelsesensorNejJa
Cirkapris1 190 kronor1 490 kronor

Jabra Elite Active 65t är förbättrad på tre punkter. Modellen har lite bättre öronpluppar som sitter bättre i öronen, snäppet vassare IPX-klassificering – IP56 istället för IP55 – och har inbyggd rörelsesensor.

Skillnaden mellan IP56 och IP55 är väldigt liten. Båda anger ett bra skydd mot små partiklar (men inte helt tät konstruktion) som damm och pollen. Det som skiljer dem åt är att Elite 65t har skydd mot små vattenmängder som lättare regn, medan Elite Active 65t är bättre skyddade mot stora regnmängder.

Jabra Elite Active 65t har dessutom en inbyggd rörelsesensor som kan användas för att mäta antalet steg under exempelvis träning. Men du bör inte köpa hörlurarna för den sakens skull, då är det mycket bättre med en smartklocka eller aktivitetsarmband på handleden som har mycket bättre funktionalitet.


Och så var det prislappen. Priserna ovan är tagna från prisjämförelsetjänsten Prisjakt den 8 juli 2019. Elite Active 65t är generellt något dyrare, men det är ofta prissänkningar som gör att de hamnar på nästan samma nivå.

Jabra Elite 65t har stöd för Google Assistant, Amazon Alexa och Apple Siri

 • Du måste använda kompanjonappen Jabra Sound+
 • Inget stöd för initierande röstkommandot ”Hey Siri” och ”Hey Google”

Du kan röststyra funktioner i din telefon med digitala assistenter som Google Assistant, Amazon Alexa och Apple Siri.

Funktionen kräver att du använder kompanjonappen Jabra Sound+ (Android, iOS) och stöd för respektive assistent i din mobiltelefon.

Av uppenbara skäl fungerar Apple Siri bara för iPhone-användare, men har du en Android-telefon har du tillgång till både Google Assistant och Amazon Alexa.

Notera att det inte finns stöd för det initierande kommandot som ”Hey Siri” och ”Hey Google”. Du måste aktivera assistenten med en knapp på högra luren.

Jabra Elite 65t är bra för musik – mindre bra för video

 • Problem med fördröjningar vid filmtittande gör att bilden kan komma före ljudet
 • Fungerar utmärkt med musik som inte drabbas av fördröjningar

Om du tänker använda hörlurarna för att titta på film – exempelvis på YouTube – så bör du tänka om. Det rapporteras av många att Jabra Elite 65t brister i synkroniseringen av ljud – med upp till 220 ms i fördröjning.

Det betyder att du riskerar få bilden något snabbare än ljudet vilket snabbt kan bli irriterande.

Om du däremot bara tänker lyssna på musik så ska det inte vara något problem. Snarare tvärtom, Jabra Elite 65t får mycket bra betyg för musiklyssnande; trots att modellen saknar stöd för både aptX och aptX HD.

Jabra Elite 65t saknar stöd för aptX och aptX HD

 • AAC är strömhungrig och otillförlitlig på Android – utmärkt för iPhone
 • Inget stöd för aptX, aptX HD eller LDAC

Det finns inget stöd för överföringsteknikerna aptX och aptX HD. Däremot fungerar Jabra Elite 65t med gamla SBC och välbeprövade AAC.

Så vad betyder det? Jo, att Jabra Elite 65t kan användas fullt ut med iPhone som bara stöder upp till AAC, men på många Android-telefoner blir det istället en teoretisk begränsning eftersom aptX, aptX HD och Sony LDAP klarar nämnvärt högre maximal överföringshastighet.

Vi skriver en teoretisk begränsning för i de flesta fall kommer du inte höra någon nämnvärd skillnad mellan AAC och aptX / aptX HD.

Om du är mer nyfiken på vad skillnaderna mellan de olika överföringsteknikerna är rekommenderar vi ett besök på webbsajten Soundguys.com.

Räkna inte med fler firmware-uppdateringar

Kompanjonappen till Jabra Elite 65t
Kompanjonappen till Jabra Elite 65t. Bildkälla: Skärmdump från iMore.com
 • Senaste uppdateringen till Jabra Elite 65t är från april 2018
 • Räkna inte med fler firmware-uppdateringar i framtiden

Den i skrivande stund sista uppdateringen av mjukvaran i Jabra Elite 65t är version 2.9.0. Uppdateringen släpptes den 18 april 2018 med bara tre mindre förbättringar.

Eftersom det har gått mer än ett år sedan Jabra släppte den senaste uppdateringen så kan du inte räkna med att fler kommer i framtiden. Det är alltså sannolikt att Jabra Elite 65t har nått slutet på sin utveckling och att tillverkaren inte har fler planer på förbättringar.

Om det faktiskt släpps fler använder du kompanjonappen till din mobiltelefon för att hitta och installera uppdateringen. Det är också via samma app som du gör inställningar för att optimera dina hörlurar till att fungera optimalt ljud- och funktionsmässigt.

Om du är nyfiken på firmware-uppdateringarna kan du läsa mer om dem på Jabras officella supportsida.

Jabra Elite 65t använder Bluetooth 5.0

 • Din mobiltelefon måste ha stöd för Bluetooth 5.0 för att nyttja fördelarna
 • Längre räckvidd, snabbare dataöverföringar, stabilare anslutning

Hörlurarna använder den i skrivande stund senaste versionen av Bluetooth – nämligen Bluetooth 5.0.

Det betyder bland annat att du kan ha två samtidiga enheter ansluta; exempelvis din mobiltelefon och surfplatta.

Bluetooth 5.0 ger dig många andra fördelar. Bland annat stöd för Bluetooth Low Energy som minskar strömförbrukningen och ökar batteritiden. I fallet med Jabra Elite 65t upp till fem timmars spelning per laddning.

Bluetooth 5.0 gör också att du kan använda dina hörlurar på länge avstånd från anslutna enheter utan att de tappar kontakten eller ”knastrar”.

Tänk på att din mobiltelefon också måste ha stöd för Bluetooth 5.0 om du vill nyttja fördelarna med senaste versionen.

Jabra Elite 65t har upp till fem timmars batteritid

Jabra Elite 65t med laddningsfodral
Jabra Elite 65t med laddningsfodral
 • Snabbladdning ger 1,5 timmes användning med 15 minuters laddning
 • Du får 5 + 10 timmars lyssnande med tillhörande batterifodralet

Enligt tillverkaren klarar Jabra Elite 65t upp till fem timmars speltid per laddning. Lägg till ytterligare tio timmar tack vare snabbladdning via det medföljande fodralet med inbyggt batteri.

Med 15 minuters laddning från fodralet får du 1,5 timmes användning.

Hur länge du kan lyssna beror på hur hög ljudnivå du har. Ju högre desto kortare batteritid. När webbsajten Soundguys.com testar Jabra Elite 65t rapporterar de 5,8 timmars speltid som bäst.

Räkna dock med att få något under det vid normal användning.

Jabra Elite 65t har kontroller på både vänster och höger hörlur

 • Enkla kontrollknappar på båda lurarna
 • Styr den viktigaste uppspelningen och samtal med få klick

Du behöver inte ta fram mobiltelefonen när du vill styra uppspelningen av musik eller podcast. Du kan kontrollera detta direkt via in-ear-lurarna.

Vänster hörlur:

 • Höj och sänk volymen
 • Hoppa framåt och bakåt i spellistan

Höger hörlur:

 • Svara på och avsluta samtal
 • Pausa och återuppta uppspelning
 • Aktivera röststyrning
 • Temporärt avaktivera brusreducering

Det kan ta en stund att lära sig exakt var kontrollerna sitter på respektive hörlur. Men när du lärt dig var går det snabbt och enkelt att styra uppspelningen och samtal.

Vad som ingår med Jabra Elite 65t i förpackningen

jabra elite 65t guld i forpackningen

När du köper Jabra Elite 65t ingår ett fåtal saker i förpackningen. Förutom själva lurarna så finns två extra pluppstorlekar för öronen, en laddningskabel av typen micro-USB och laddningsfodralet.

Det är viktigt att du använder ”rätt” pluppstorlek för dina öron. Annars får du inte optimal ljudbild och basen kan bli tom och uttryckslös. Är du osäker kan du prova dig fram med de olika storlekarna.

Laddningskabeln är som ovan nämnt micro-USB. Det är så klart tråkigt med tanke på att de flesta nya mobiltelefoner använder USB-C och att det är standarden som tagit över marknaden idag.