Synology DS419slim: Vikigaste sakerna att veta om NAS:en

Synology DS419slim
Synology DS419slim

Om du vill ha en liten och smidig NAS med fyra hårddiskplatser, då är Synology DS419slim modellen för dig. En simplistisk modell som inte når upp i prestanda till sina dyrare syskon, men som erbjuder ett prisvärt paket för mycket lagringsutrymme.


Synology DS419slim släpptes i juni 2019 med ett cirkapris på 4 990 kronor. För det priset får du en nätt NAS-modell med fyra hårddiskplatser för 2,5-tumslagring, två ethernet-portar och tillräckligt bra hastighet för att strömma 4K-film.

Det ska sägas direkt från start. Synology DS419slim är inte en högpresterande NAS för tunga applikationer eller tjänster. Det är en avskalad, energieffektiv modell för dig som vill lagra upp till 20 TB med data för snabb åtkomst.

NAS:en är som gjord för snabba SSD-diskar och läshastigheten kommer att stanna runt 223 MB/s som bäst. Vid överföring över nätverket stannar den siffran istället på runt maximalt 120 MB/s. Om du hoppar över de traditionella mekaniska hårddiskarna får du en snabb och tyst NAS som är en utmärkt lagringsenhet för det lokala nätverket.


synology ds419slim 2
Baksidan på DS419slim huserar fyra 2,5-diskplatser, två ethernet-portar och en USB-port

Det här måste du veta om Synology DS419slim

Innan du springer iväg och köper en Synology DS419slim så finns några saker du måste veta. Här går vi igenom de viktigaste punkterna för spekulerande köpare.

Viktiga specifikationer för Synology DS419slim

  • Fyra diskfack för 2,5-tums traditionella hårddiskar eller SSD-diskar
  • Dubbla ethernet-portar för 1 GbE-anslutningar
  • Lättviktig design på 700 gram och jämförelsevis litet chassi
  • Använder DiskStation Manager 6.2 direkt ur lådan
  • Stöd för RAID 5 och 6 för redundans
  • Maximal läshastighet på 223 MB/s och skrivhastighet på 94 MB/s under optimala förhållanden
synology ds419slim skarmdump chassit
Viktiga delar på chassit till DS419slim

Synology DS419slim är inte helt ljudlös

Fläkten i Synology DS419slim är märkbar oavsett vilken hastighet den snurrar på. Du kan inte stänga av fläkten helt för passiv användning, och står NAS:en öppet lär du höra ett svagt sus i ett tyst rum.

Mekaniska hårddiskan kan också vara högljudda när de används. Om du vet med dig att NAS:en måste stå öppet rekommenderar vi SSD-diskar som är ljudlösa, vilket ytterligare drar ner ljudnivån.

Synology DS419slim använder inte en Intel-processor

Synology använder normalt processorer från Intel. De är generellt kraftfulla och effektiva på att avkoda videor i format för 4K/HDR-filmer. DS419slim däremot använder en Marvell Armada-processor.

Mer specifikt handlar det om en Marvell Armada 385 88F6820 med två processorkärnor och en maximal klockfrekvens på 1,33 GHz. Processorn ackompanjeras av 512 MB DDR3-minne som inte kan uppgraderas.

Fördelen med Marvell Armada-processorn är att den är mycket energieffektiv med ett lågt TDP-värde på bara 5 watt. Det betyder låg värmeutveckling och att fläkten inte behöver arbeta hårt även under belastning.

Tyvärr betyder det också att DS419slim inte kan avkoda högupplöst video.

Synology DS419slim har inte stöd för videoavkodning

Om du vill använda Plex Media Server för att strömma avkodad film till din TV – då ska du inte skaffa en Synology DS419slim. Processorn är inte kapabel att avkoda högupplöst film.

Däremot kan du använda NAS:en för att strömma film till ett mediacenter som klarar avkodning, exempelvis Nvidia Shield TV eller mediaspelaren direkt i din Smart TV.

Om du vill använda din NAS som ett mediacenter med full avkodning så rekommenderar vi andra modeller som är bättre lämpade för det. Exempelvis DS718+ som – visserligen med bara två 3,5-tumsplatser – är utmärkt för ändamålet.

RAM-minnet kan inte uppgraderas i efterhand

DS419slim har 512 MB DDR3-minne som är fast inbyggt i NAS:en. Mängden kan inte utökas i efterhand, så du är evigt låst till den mängden.

Ju mer RAM-minne som din NAS har, desto mer kan mellanlagras där vilket ökar prestandan. 512 MB är i underkant för vad vi skulle rekommendera i en bra NAS, helst 1 GB eller mer är att föredra.

Tänker du bara säkerhetskopiera dina filer och strömma dem för åtkomst via nätverket eller internet? Då klarar du dig med 512 MB.

Tänker du köra applikationer via DiskStation Manager, ansluta flera kameror till Synology Surveillance Station eller köra virtuella maskiner? Då bör du minst ha 1 GB eller gärna 2+ GB med möjlighet att uppgradera efteråt.

Synology DS419slim använder DiskStation Manager 6

synology dsm 6
Gränssnittet för DiskStation Manager 6.2

En stor fördel med NAS:enheter från Synology är att de har ett praktiskt webbgränssnitt. Logga in med din användare och få åtkomst till alla funktioner direkt i webbläsaren.

I skrivande stund är det DiskStation Manager 6 som gäller för DS419slim, vilket är samma version som alla andra, nyare modeller på marknaden kör.

Synology släpper regelbundna uppdateringar som antingen kan installeras manuellt eller helt automatiskt.

Du kan läsa mer om den senaste mjukvaran för DS419slim på Synologys officella webbsajt.

Om du vill prova hur DiskStation Manager fungerar innan du köper en NAS så kan du göra det här. Det är så klart kostnadsfritt och fungerar direkt i webbläsaren. Observera att laddningstiderna kan vara nämnvärt längre än på en lokal NAS.

Om du vill använda exFAT kostar det extra

Stöd för exFAT ingår inte konstnadsfritt med DS419slim. Om du vill använda exFAT kostar det 3,99 USD (cirka 50 kronor per licens och NAS).

Ingen stor kostnad, men det är nämnvärt för dig som vill ha exFAT-stöd till din DS419slim.

Notera att licensen måste köpas även till andra Synology NAS-modeller, och så här hittar du licensen för att kunna köpa:

  1. Gå till DSM > Paketcenter > Alla filpaket
  2. Sök på ”exfat”
  3. Klicka på knappen ”Köp”
  4. Följ instruktionerna på skärmen

Svårare än så är det inte.

Tänk på att varje licens låser sig till ditt användarkonto och den NAS du köper från!

Var man kan köpa Synology DS419slim

Synology DS419slim går att köpa från en mängd butiker. Här är en lista på några större svenska återförsäljare som erbjuder NAS:en från sitt sortiment.