Q-Nap har släppt en NAS speciellt för media – här är HS-453DX

qnap-hs-453dx-front-topp

Q-Nap HS-453DX är en NAS designad för underhållning som film och serier. Ett helt fläktlös modell med två hårddiskplatser som stöder upp till 14 terabyte lagring. Dessutom har den dubbla M.2-platser för snabb SSD-lagring.

Q-Nap HS-453DX har en något otraditionell, platt design som möjliggör dess fläktlösa konstruktion. För att hålla nere temperaturen rekommenderas hårddiskar som körs i 5 400 rpm, alternativt bara SSD-diskar om man inte behöver mycket utrymme.

qnap hs 453dx front back

NAS:en har två USB 2.0- och tre USB 3.0-portar. Dessa fungerar utmärkt till externa hårddiskar, skrivare och andra tillbehör som behöver åtkomst via nätverket. Det finns även Gigabit Ethernet och 10G Ethernet, men inget stöd för WiFi direkt i lådan.


Synology 718+

Det här är en NAS

NAS står för Network Access Storage. Det är en avancerad lagringsenhet som delar dina filer i nätverket. Perfekt för säkerhetskopiering av dina viktigaste fotografier, dokument och liknande. NAS är även utmärkt för uppspelning av videor direkt mot din TV eller mediaspelare.


Det finns två HDMI-utgångar – en för HDMI 2.0 och en som är HDMI 1.4. Det betyder att du kan köra 4K-upplösning över båda utgångarna, men bara 60 Hz på den ena. Enligt Q-Nap finns officiellt stöd för omkodning av dubbla 4K-strömmar i H.264, men grafikkretsen i NAS:en stöder både H.265 och VP9.

qnap hs 453dx hdd fack

Styr NAS:en med en fjärrkontroll

Q-Nap HS-453DX finns i två varianter med antingen 4 GB eller 8 GB RAM-minne. Modellerna heter HS-453DX-4G respektive Q-Nap HS-453DX-8G. Det är närmare tusenlappen i prisskillnad, men det är ofta bra att välja det extra RAM-minnet för att undvika framtida flaskhalsar i prestandan.

Med en inbyggd IR-sensor kan du använd fjärrkontroller för att styra NAS:en. Närmare bestämt officiella RM-IR004 som kan köpas direkt från Q-Nap.

Det finns en rad NAS-modeller på marknaden som klarar uppspelning av högupplöst film. Få är dock så tunna som Q-Nap HS-453DX. Den kanske största konkurrenten till Q-Nap är Synology med en rad prisvärda modeller, exempelvis DiskStation DS718+.

Cirkapriserna för Q-Nap HS-453DX är 7 899 kronor för varianten med 4 GB RAM-minne, och 9 200 kronor för varianten med 8 GB RAM-minne.

qnap-hs-453dx-kretskort

Frågor och svar om Q-Nap HS-453DX

Vem är tänkt att köpa Q-Nap HS-453DX?

Modellen riktar sig främst åt hemanvändare som spelar upp film, serier och bilder mot en TV eller mediaspelare. Men Q-Nap HS-453DX fungerar i princip till alla former av lagring av data när det räcker med två hårddiskar.

Hur bra prestanda har Q-Nap HS-453DX?

NAS:en använder en Intel Celeron J4105-processor med tillhörande grafikkretsen Intel UHD Graphics 600. Processorn släpptes under Q4 2017 vilket gör den mer än ett år gammal, men den är kraftfull nog för normal användning och mediaavkodning.

Räcker det med två hårddiskar?

För normalanvändaren är två hårddiskar tillräckligt. Tänk bara på att tänka lite större lagring än du först tänkt dig. Helst 4 TB eller mer för att täcka framtidsbehov. Gärna med en eller två mindre SSD-diskar som snabb mellanlagring (cache).

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.