Vad är Amazon Echo Studio? Här är svaret

amazon echo studio

Amazon Echo Studio är en något unik högtalare för det smarta hemmet. En produkt som ska tilltala både musik- och filmälskare – utan att priset spräcker banken. Frågan är – har Amazon lyckats med att utveckla en sådan högtalare?


Vad är Amazon Echo Studio?

Så vad är egentligen Amazon Echo Studio? Vad är det med högtalare som ska locka användarna och hur köpvärd är modellen för oss i Sverige?

Amazon Echo Studio är en smart högtalare med fem högtalarelement – tre högtalare på sidorna och toppen för mellanregistret, och en framåtriktad diskant. Nedåtriktat sitter ett 5.25-tums baselement för en djupare basupplevelse.

amazon echo studio cutthrough

Högtalaren är anpassad för högupplöst ljud från Amazon Music HD och är förberedd för objektorienterade ljudformat som Dolby Atmos och 360 Reality Audio.

Hela konstruktionen är cylinderformad med tydliga drag från senare Echo-högtalare från Amazon.


På toppen av cylindern sitter mikrofoner som fångar upp röstkommandon. Där sitter även en LED-ring för visuella signaler, samt knappar för volym och aktivering av röstassistenten Alexa.

Varför ska man köpa Amazon Echo Studio?

Det finns flera anledningar till varför Amazon Echo Studio kan vara värd att köpa; en av dem är kanske inte speciellt attraktiv för oss i Sverige.

Den första anledningen är att Amazon Echo Studio är en del av Amazons ekosystem med smarta högtalare. Den som använder digitala assistenten Alexa och kanske redan har flera andra Echo-högtalare i hemmet lär uppskatta Echo Studio.

Här i Sverige är Google Assistant mer använd eftersom Amazon Alexa inte har svenskt språkstöd. Det har däremot Assistant.

Den andra anledningen är att Amazon Echo Studio stöder högupplösta ljudformat och är förberedd för musiktjänsten Amazon Music HD. Om du vill läsa mer om Amazon Music HD kan du göra det här.

Amazon Echo Studio klarar att spela upp till 24-bitars ljudformat i 192kHz. Det är samma kvalitetsnivå som Ultra HD på Music HD-tjänsten. Utöver det så stöds Dolby Atmos och 360 Reality Audio. Båda är objektbaserade ljudformat som kan placera ljud på olika avstånd i rummet, förutsatt att man har rätt ljudutrustning i hemmet.

Du kan läsa mer om 360 Reality Audio i vår artikel ”Vad är 360 Reality Audio? Här är svaret”.

Svårt att få tag på 3D-ljud till Amazon Echo Studio

sony 360 reality audio

Idag finns ett mycket begränsat utbud av 3D-ljud för högtalaren. Givetvis spelar den stereomusik också, men det tar bort en stor del av köpbegäret. Enligt webbsajten The Verge är Echo Studio trots det ett mycket starkt alternativ bredvid konkurrenternas högtalare.

Under hösten kommer Sony att lansera 3D-ljudetformatet 360 Reality Audio på flera streamingtjänster för musik. Bland annat Amazon Music HD, Tidal och Deezer.

När ljudformatet är släppt kommer Amazon att ha flera låtlistor med 3D-ljud redo i sin musiktjänst. Listorna innehåller både fullständiga album, enskilda låtar samt gratismusik för den som vill prova på innan de köper en prenumeration på Music HD.

Hur mycket kostar Amazon Echo Studio?

Amazon Echo Studio kostar 199 USD, eller cirka 2 990 kronor inklusive moms. I skrivande stund är det bara Webhallen som tar in högtalaren i sitt sortiment. På Prisjakt kan du följa prisutvecklingen och se när fler butiker börjar sälja högtalaren. Lanseringsdatum är den 7 november 2019.