Panasonic AF 14/2,5 G Lumix ASPH – tips och råd

panasonic logo

Panasonic AF 14/2,5 G Lumix ASPH är kanske inte den mest önskvärda optiken man kan köpa till Micro Four Thirds-kameror, men den gör sitt jobb i rätt miljö och med lite övning är det en fantastisk skapelse i pytteformat. Vikten stannar på endast 55 gram och min Olympus OM-D blir knappt större med det hör objektivet på. Längden är 20,5 millimeter och omkretsen minimala 55,5 millimeter. Helt fantastiskt liten egentligen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1920 x 1842 | 14mm | f2.5 | ISO 200 | 1/160s
Panasonic AF 14/2,5 G Lumix ASPH | Olympus OM-D

Problemet, om man nu får kalla det så, med det här objektivet är att allt som är utanför fokus (så kallad bokeh) aldrig blir speciellt behagligt att titta på. Givetvis ska man inte jämföra med exempelvis utmärkta Olympus M.Zuiko Digital 75/1,8 ED som har bättre brännvidd och större bländare, men det går inte att komma undan hur mycket sämre Panasonic-optiken är i det här fallet om man jämför med andra alternativ. Det går dock att leva med – se bilden ovan.

Panasonic AF 14/2,5 G Lumix ASPH är inte heller det skarpaste på marknaden och står sig slätt mot storebror Panasonic AF 20/1,7 G Lumix ASPH som bara är hundralapparna dyrare. Skulle jag få välja är den sistnämnda betydligt mer attraktiv som nyköp, men begagnat ligger Panasonic AF 14/2,5 ruskigt bra till. För bara tusenlappen får man tillräckligt med optik för pengarna för att kunna ta riktigt bra bilder och det blir ett bra allround-alternativ.

Så här illa kan det låta om objektivet.

Tips till dig som köper eller har Panasonic 14/2,5 G Lumix ASPH

– Efterarbetning är nästan alltid ett måste med det här objektivet. Bakgrundsoskärpan kan behöva lite hjälp för att se mjukare ut och skärpan behöver oftast lite extra “sting”, något som inte alls är lika behövligt med 20mm-optiken.

– För sina kronor är det mer värt att lägga pengarna på Panasonic AF 20/1,7 då man får bättre oskärpa i bakgrunden, trevligare färger och överlag ett finare resultat. Den extra brännvidden är också trevlig – speciellt om man också har Olympus 45mm och 75mm.

– Det här objektivet kan ha högljudda bländarblad om du sätter det på “fel” kamera. På min Olympus OM-D (E-M5) kan det ibland låta som på min video ovan. Det är helt normalt men kan vara riktigt störande. Ibland löser det sig genom att ta av och sätta på objektivet igen – eller bara stänga av och på kameran.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.