Olympus slutar tillverka och sälja digitalkameror – säljer allt till VAIO-köparen Japan Industrial Partners

Olympus OM-D E-M1 Mark II

Olympus slutar tillverka och sälja digitalkameror. Företaget meddelade sitt beslut under onsdagen och berättar att ett investmentbolag visat intresse för att köpa hela kameraavdelningen i ett svep.

Investmentbolaget som vill köpa Olympus kameraavdelning är Japan Industrial Partners. Samma bolag köpte VAIO-delen från Sony.


Olympus har investerat stort i kameramarknaden genom att utveckla Micro Four Thirds-formatet tillsammans med Panasonic. Ett format som främst är starkt inom video, men inte helt utan genomslag även för stillbildsfotografering.

Oturligt nog för Olympus och Panasonic så har mobiltelefonernas utveckling samt den fortsatt starka försäljningen av kameror med APS-C och fullformat-sensorer tagit hårt på Olymous kameraavdelning. Så hårt att avdelningen gått med förlust de senaste tre åren.

Affären mellan Olympus och Japan Industrial Partners ska slutföras före 2021

Det finns inga signerade papper på köpet än. Japan Industrial Partners och Olympus planerar att skriva på för ett slutgiltligt erkännande av köpet i september. Hela affären väntas vara avklarad runt årsskiftet 2020/2021.

Det finns inga uppgifter om hur mycket affären är värd i skrivande stund.

Eftersom det finns mängder av kamerautrustning från Olympus på marknaden och i händerna på fotografer så finns en hel del frågetecken som måste redas ut.

  • Kommer den nya ägaren att erkänna alla befintliga användare och ge fortsatt stöd i form av garantier och reparationer?
  • Släpps firmware-uppdateringar med buggfixar och förbättringar till kamerorna?
  • Hur kommer övergången att påverka professionella fotografer som är Olympus-ambassadörer idag?

Olympus har gjort mycket för kameramarknaden och det är med sorg vi ser hur så mycket historia går i graven med försäljningsbeslutet. Vi hoppas samtidigt att nya ägaren axlar rollen som kameratillverkare och fortsätter utveckla M43-formatet in i framtiden.

Du kan läsa Olympus pressmeddelande om försäljningsbeslutet här (pdf).

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.