Mozilla Firefox stöder nu H.264 – så här aktiverar du!

Webbläsaren Firefox har äntligen inbyggt stöd för H.264 men om du har planer på att testa så kanske du får vänta ytterligare lite till. Det är nämligen bara i förhandsversionerna som kallas Nightly Builds som rätt kod har lagts till och bara under Windows 7. Det är dock ett klart bevis på att H.264 snart är på gång och det efter att Mozilla under flera år har givit sitt stöd åt Google VP8 (eller WebM som det även kallas). Nu är H.264 är fritt att använda så finns inga hinder för Mozilla att implementera tekniken – vilket givetvis är ytterst välkommet.


Anledningen till att Mozilla avvaktat med H.264 är risken för finansiella krav som kan komma om MPEG LA, ägaren bakom tekniken, inte längre vill göra standarden licensfri. Google skapade VP8 som en direkt motpart till H.264 just för att slippa de problem som skulle kunna uppstå om MPEG LA började lägga krav på de som använder deras patenterade teknik. Det gick så långt att Google lovade att ta bort stödet för H.264 i webbläsaren Chrome men hittills har man inte fullföljt det löftet.

mozilla-firefox

Kanske för att VP8 inte är lika välanvänd standard som H.264 och kanske för att konkurrentens alternativ trots allt fungerar bättre överlag. Hur som så har det fungerat bra hittills men inte tillräckligt övertygande för Firefox, Opera och Chromium. Nu verkar det dock lossna, även om Mozilla inte bygger in stödet direkt i webbläsaren utan istället använder så kallade API:er för att enkelt kunna ta bort stödet igen om så skulle behövas. MPEG LA har inte gjort någon försök att tjäna på H.264 av webbläsarutvecklarna – åtminstone inte än.

Vill du testa H.264 i din Firefox-webbläsare?

  1. Skriv about:config i adressfältet
  2. Sök efter media.windows-media-foundation.enabled
  3. Sätt värdet till True

Notera att tipset ovan endast fungerar under rätt förhållanden, alltså med en Nightly Build i Windows 7 (i skrivande stund. Fungerade det för dig?