Google raderar användardata sparad från inkognitoläge Chrome

Google Chrome

Visste du att Google samlar information om dina surfvanor även när inkognitoläget är aktiverat? Det borde inte komma som en överraskning att Google samlar på sig data även när man kan tycka att så inte ska ske, men så är fallet. Inkognitoläget garanterar inte att du surfar obemärkt från Google på nätet.

TLDR;
– Chrome sparar data om dina surfvanor i inkognitoläget
– Google stämdes 2020 för sina insamlingsvanor i Chrome
– Google säger att stämningen är helt grundlös
– Tvingas radera eller helt anonymisera all inkognitolägesdata

Faktum är att Google har miljarder med dataposter som innehåller insamlad data från användare som använt inkognitoläget med webbläsaren Chrome. Information som Google menar är anonymiserad och därmed inte kan härledas tillbaka till specifika användare. Data som bolaget tvingas radera efter att 2020 ha blivit stämda i en domstol (Kalifornien, USA).

This Settlement ensures real accountability and transparency from the world’s largest data collector and marks an important step toward improving and upholding our right to privacy on the Internet.

Lästips: Google Chrome får AI-verktyg för att skriva texter

Googles talesperson José Castañeda säger i ett uttalandet att bolaget är glada över att stämningen, som de menar är helt grundlös, är över. Han säger också att de gladeligen raderar ”gammal teknisk data som aldrig associerats med indivier”. Det verkar helt enkelt som att Google rycker på axlarna åt stämningen.

När du använder inkognitoläget sparas ingen webbhistorik, cookies eller webbplatsdata. Inte heller information som skrivs in i formulär på webbsajter sparas på något vis. Google är tydliga med just ovanstående, men någon information om att Chrome samlar in data står det inte ett ord om. Som ett resultat av stämning måste Google bli mycket tydligare med just det, och ny information rullar ut just idag på alla marknader.

Via The Verge och CourtListener

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.