Google lurade alla med Gemini AI-demonstrationen

Google Gemini

Google har lanserat en ny AI som heter Gemini. Det är en artificiell intelligens som knyter ihop många av företagets tjänster och målet är att slå hårt mot GPT-4 som är största konkurrenten idag.

I en riktigt spännande video demonstrerar Google hur Gemini fungerar och det är minst sagt imponerande. AI:n ser ut att vara blixtsnabb på att exempelvis identifiera handritningar och responsen vid conversationer var i princip i realtid.

Svarstiderna i demon har snabbats upp

Det finns bara ett litet problem med demonstrationen. Google lurade alla med hur snabb Gemini faktiskt är. Genom att redigera innehållet så att svarstiden från AI:n upplevs som mycket snabbare än vad den är så drog Google precis alla vid näsan.

Gemini är inte så snabb som Google vill att vi ska tro att AI:n är. Visst skriver företaget i en nästan obemärklig disclaimer att ”latencyn har redureceras och svaren från Gemini har förkortats för korthet”. Det är dock många som missade att så faktiskt är fallet.

När Bloomberg ställde Google mot väggen kom det fram nya uppgifter om att demon inte visade några realtidskonversationer. Istället användes stillbilder från råbilder till att generera textprompts som Gemini kunde svara på. Ouch, Google. Bara….ouch.

Vanligt att demonstrationer redigeras

Det ska sägas att tilltaget inte är speciellt ovanligt inom företagsvärlden. Det är normalt att demonstrationer redigeras av olika skäl, men här har Google varit jämförelsevis oförsiktiga och luriga i sitt tilltag.

Om Gemini faktiskt är en seriös konkurrent till GPT så är det viktigt att Google demonstrerar det utan att försöka fuska sig till bättre resultat. Just nu finns inget som pekar på att Gemini är kraftfullare eller snabbare än GPT-4, men om det är någon som kan slå på stora trumman kring AI så är det Google.

Du kan prova Gemini idag

Du kan faktiskt testa fördelarna med Gemini redan idag. Allt du behöver är ett Google-konto.

  1. Logga in på ditt Google-konto
  2. Gå till sajten för Bard
  3. Skriva dina prompts på engelska

Det är allt. Just nu fungerar det inte på svenska eller något annat språk än engelska.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.