iOS 17.2 och iPadOS 17.2 är släppt – här är allt nytt

Apple iOS 17

Här är allt nytt som släppts med iOS 17.2 för iPhone och iPadOS 17.2 för iPad. Två stora uppdateringar som släpptes den 11 december och där främsta nyheten är nya appen Journal.

Spela in rumslig video med iPhone 15

Om du har en iPhone 15 Pro eller iPhone 15 Pro Max kan du spela in så kallad ”rumslig video” för visning på Apple Vision Pro. Inspelningen sker i 1080p med 30 bilder per sekund. En enda minut video tar upp 130 MB på lagringsutrymmet. Du hittar inställningen för rumslig video som ett alternativ i kamera-appen.

Vi har skrivit om Apple Vision Pro tidigare här.

Journal-appen

Nu kan du äntligen använda den omtalade Journal-appen i iOS (däremot inte iPadOS eller Mac). Appen presenterades redan under WWDC 2023, men först nu är den släppt. Målet med appen är att användarna ska kunna ”uppskatta livets ögoblick och spara minnen” enligt Apple. Journal-appen är kostnadsfri och finns redo med version 17.2.

Vi skrev tidigare om Journal-appen här.

Ny låtlista i Apple Music

Apple har introducerat stöd för automatiska låtlistor i Music-appen. Listorna baseras på musiken du favoriseras på musiktjänsten och bygger vidare på funktionen ”Favorites” som introducerades med iOS 17.1. Det som är nytt den här gången är att musiken du sätter som favoriter kan läggas till av sig själv i listorna, inte bara manuellt.

Stäng av historiken i Apple Music

Nu kan du stänga av lyssnarhistoriken i Apple Music när fokusläget är aktiverat. Vad det betyder är att om du har funktionen aktiverad och fokusläget är igång så sparas in låtarna du lyssnar på i historiken. Perfekt när du lyssnar på specifikt fokusmusik som inte ska påverka din vanliga musik.

Standardljud vid aviseringar

Med iOS 17.2 och iPadOS 17.2 kan vi äntligen ändra vilken melodi som spelas som standardljud i operativsystemet. Ändringen kommer efter att Apple ändrade från ”Tri-tone” till ”Rebound” med iOS 17, något som visade sig vara högst kontroversiellt. Under alternativet ”Default Alerts” i ljudinställningarna ändrar du standardljudet.

Reagera med fler emojis i Messenger

När du får meddelanden går det att reagera på dem i Messenger med emojis. Hittills har du bara kunnat välja ett litet antal, förinställda emojis. Med iOS 17.2 kan du äntligen välja fritt bland alla emojis som stöds i operativsystemet. Betydligt större möjlighet att visa rätt känsla och budskap helt enkelt.

Nya widgets för väder och klocka

Du får ett gäng nya widgets för låsskärmen och hemskärmen. Totalt är det tre nya widgets för väder-appen och en widget för klockan. För den senare visas klockan i ett digitalt format istället för bara analogt som tidigare. Väder-widgets visar en detaljerad vy, en framtidsprognos samt solens upp/nedgång.

Contact Key Verification

Apple introducerar funktionen ”Contact Key Verification” som gör att du kan skicka meddelanden via iMessage som endast går att läsa av den tilltänkta mottagaren. Funktionen är speciellt framtagen för extra utsatta personer, som journalister och visselblåsare. Även kändisar och regeringspersoner omfattas.

Qi2-laddning med iPhone 13 / 14

Om du har en iPhone 13 eller iPhone 14 finns nu officiellt stöd för den trådlösa laddningsmetoden Qi2. Tekniken finns även i iPhone 15 och den ger dig trådlös laddning med upp till 15 watt. Du får så klart även alla andra fördelar med MagSafe-laddningen, som smart placering med magneterna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.