Journalapp från Apple på gång (iOS / iPadOS)

Apple logo
Bild: Hussam Abd, Unsplash

Apple kan släppa en egen journal-app. Det säger The Wall Street Journal som menar att den kan dyka upp redan med nästa stora uppgradering av iOS.

Appen har det interna kodnamnet ”Jurassic” och ska göra det möjligt att enkelt logga tankar och aktiviteter direkt på din iPhone eller iPad.

Redan under Worldwide Developers Conference i juni (WWDC 2023) kan appen presenteras för världen. Och lansering sker enligt uppgift med iOS 17 som släpps senare under hösten.

Lästips: iPhone-modellerna som får iOS 17 (hela listan)

Unika funktioner i journal-appen från Apple

En av funktionerna som gör journal-appen unik är att den använder data från användarens mobiltelefon eller surfplatta för att föreslå vad man kan skriva om. Den noterar om dina dagliga aktiviteter förändringas och ger tips på anteckningar för exempelvis träningspass.

Det ska även finnas en funktion som heter ”All Day People Discovery”. Wall Street Journal säger att den detekterar dina kollegor, familj och vänner som användaren träffar regelbundet.

Allt du skriver och gör i journal-appen från Apple ska behandlas lokalt på mobiltelefonen eller surfplattan. Inget ska skickas till Apple eller någon annan aktör. Förslag på anteckningar sparas som högst i fyra veckor, sen raderas de automatiskt från appen.

Direkt konkurrent med Day One & andra journal-appar

Om Apple släpper sin journal-app så blir den en direkt konkurrent med en rad andra journal- och antecknings-appar för iPhone och iPad. Bland annat mycket populära Day One som är en av de mest använda idag.

Utmaningen för Apple är att bolaget kan slå ut alla konkurrenter i ett svep om de vill det. Eller, de kan åtminstone göra det otroligt svårt för dem eftersom journal-appen kan följa med iOS och iPadOS, vilket ger den en mycket stor fördel.

Apple har redan anklagats för att ”sherlocka” utvecklare tidigare. Det betyder att bolaget tar funktioner från befintliga appar, skapar sin egen lösning och sen slår ut dem med sin egen tjänst eller app.

En stor fördel för Apple är att företaget kan släppa en fullfjädrad app som är helt kostnadsfri (vilket Day One inte är om du vill ha de bästa funktionerna).

Via The Verge och The Wall Street Journal

Tips på 5 populära journal-appar för iOS

Vårt alternativ för att skriva och synkronisera anteckningar över flera enheter är Obsidian. Det är en mycket kraftfull och helt kostnadsfri app som fungerar på iOS, Android, Windows och macOS.

Obsidian kräver lite arbete för att komma igång med, men när du väl har en fungerande process så är den det bästa second brand-alternativet på marknaden idag.

Om du vill ha lite mer lättanvända och praktiska appar som fungerar med minimalt arbete så har du en topplista här:

  1. Day One – En av de mest populära journal-apparna för iOS, med funktioner som dagliga påminnelser, möjligheten att bifoga bilder och platser till inlägg, och möjligheten att skydda din journal med ett lösenord eller Touch ID.
  2. Journey – En annan populär journal-app som är känd för sin eleganta design och funktioner som dagliga påminnelser, stöd för flera bilder och GPS-placeringar, samt stöd för att importera från andra journal-appar.
  3. Penzu – En annan bra journal-app med funktioner som möjligheten att skapa flera journaler, synkronisera dina inlägg över enheter, och stöd för att bifoga bilder och andra filer.
  4. Diaro – En annan populär journal-app (som är lite äldre) med funktioner som dagliga påminnelser, en sökfunktion för att hitta gamla inlägg, och möjligheten att ställa in ett lösenord eller använda Touch ID för att skydda din journal.
  5. Grid Diary – En annan unik journal-app som låter dig skapa dagliga rutiner och använda bildikoner för att göra din journal mer visuell. Appen har också en lärandefunktion som hjälper dig att förbättra din journalstil över tiden.

Vad betyder det att bli ”sherlocked”?

Att bli ”sherlocked” innebär att en tredjepartsutvecklares produkt eller tjänst ersätts av en inbyggd funktion i en operativsystemplattform eller programvara från en större teknikföretag.

Begreppet kommer från en tidigare version av Mac OS X som innehöll en sökfunktion som kallades ”Sherlock”. Det fanns en tredjeparts sökprogramvara som hette ”Watson” som många trodde hade inspirerat Sherlock.

När Apple inkluderade Sherlock i sitt operativsystem, ersatte det Watson, vilket ledde till att Watson-utvecklarna förlorade en stor del av sin användarbas. Sedan dess har termen ”Sherlocking” använts för att beskriva situationer där ett större företag kopierar funktioner eller tjänster från mindre företag och därmed konkurrerar ut dem.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.