Apple Vision Pro – AR/VR-headset för framtiden

Apple Vision Pro

”Detta är den första Apple-produkten du kommer att uppleva från insidan, inte bara betrakta.”

Så kickstartade Tim Cook sitt ”one more thing”-framträdande med att introducera Apples mixed reality-headset Vision Pro, vilket har en design som för tankarna till ett par eleganta skidglasögon. Vision Pro vänder sig till både produktivitets- och underhållningsanvändare.

Apple definierar enheten som en ”spatial dator”, vars mål är att smidigt sammankoppla det fysiska och digitala.

Apple Vision Pro
Så här ser Vision Pro ut när du använder AR/VR-headsetet.

Det centrala med AR är att kombinera upplevelser från den faktiska världen med digitala element, och låta användaren interagera med appar var de än befinner sig. Vision Pro stödjer också virtual reality.

Du kan kontrollera Vision Pro genom handrörelser och röstkommandon. En liten ratt på själva headsetet låter dig skifta mellan VR och AR. Headsetet är utrustat med ett separat batteripack som ger upp till två timmars trådlös användning. Operativsystemet bakom enheten kallas Vision OS.

Vision Pro är försett med tolv kameror och ett M2-chip, samt en annan processor som kallas R1. Detta markerar även en världspremiär för Apple, eftersom de nu har skapat sin första 3D-kamera som finns i headsetet. Den inkluderar också fem miljösensorer och sex mikrofoner.

apple vision pro 2023 3
Så här ser den blandade AR/VR-upplevelsen ut med Vision Pro.

Användarens ögon kommer att vara synliga genom Vision Pros glas med ett system som kallas Eyesight. I VR-läge kommer detta att dimmas. Insidans skärmar är höguplösta och kan tillsammans visa upp till 23 miljoner pixlar. Det ger en pixeltäthet på skyhöga 3 400 ppi.

Med funktioner som HDR, 4K-video och andra funktioner kan Vision Pro också fungera som en film- och tv-serieuppspelare om så önskas. Headsetet har inbyggda ”Audio Pods” som tar hänsyn till och anpassar sig efter den omgivande ljudmiljön.

Vision Pro kan även användas som en extern skärm för din Mac om du vill. Headsetet stöder en mängd tillbehör via Bluetooth. Det är också möjligt att dela appar via Facetime, navigera mellan öppna fönster i Safari och synkronisera smidigt med andra Apple-enheter i din närhet.

apple vision pro 2023 4
Styr AR/VR-upplevelsen med den digitala kronan på Vision Pro.

För att växla mellan appar i headsetet behöver du bara använda dina ögon – ögonspårning är inbyggd. Headsetet kan projicera 3D-objekt över det du ser i den verkliga världen, och bred stöd för Apples olika appar och program har anpassats för detta ändamål.

Vision Pro kommer att lanseras i USA i början av nästa år, med ett startpris på 3 500 dollar. De som bär glasögon kommer att kunna beställa specialglas för headsetet.

Läs mer om Vision Pro hos Apple och Vision Pro hos Prisjakt.

FAQ om Vision Pro

Vad är Apple Vision Pro?

Ett AR/VR-headset från Apple. Headsetet är tätt knutet till Apples ekosystem och har innovativ teknik för projicering av digital grafik i den riktiga världen.

Hur mycket kostar Apple Vision Pro?

3 499 USD eller närmare 47 000 kronor inklusive moms.

Går Apple Vision Pro att köpa i Sverige?

Nej. I skrivande stund går det bara att förhandsboka produkten i USA. Det är inte klart när Vision Pro finns att köpa i Sverige.

När släpps Apple Vision Pro?

Någon gång under 2024. Datumet är inte fastställt än.s

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.