Topp 10 tjänsterna som avslutas när svenskar sparar pengar

piggy bank pengar andre taissin unsplash
Foto: Andre Taissin, Unsplash

När svenska konsumenter måste spara pengar så tittar de på vilka prenumerationer som kan sägas upp. Det är mycket vanligt med löpande kostnader för abonnemang och tjänster. Dessa är också bland det första som tas bort när det är tomt i kassan.

Men vilka abonnemang och tjänster är det egentligen som konsumenterna känner att de klarar sig utan? Anyfin har gjort en undersökning som visar att Hyresgästföreningen, HBO Max och Viaplay står längst fram i kön yxan plockas fram.

Fem filmtjänster på topplistan

Undersökningen baseras på Anyfins egna data. Bolaget har en tjänst som heter ”Abonnemang” där användarna kan avsluta sina tjänster och abonnemang direkt via en app. Det är denna data som är grunden för undersökningen.

Här är tjänsterna och abonnemangen som står högst på deras lista:

  1. Hyresgästföreningen 10,5 %
  2. HBO Max 10,3 %
  3. Viaplay 9,4 %
  4. Discovery+ 7,7 %
  5. Nextory 7,6 %
  6. Nordic Wellness 6,2 %
  7. Storytel 5,9 %
  8. Fitness24Seven 5,4 %
  9. Tele2 4,5 %
  10. Disney+ 3,5 %

Totalt hittar vi fem filmtjänster på listan. I fallet med Tele2 är det inte mobilabonnemanget som ryker, utan tilläggstjänster för film och serier.

Mycket oroväckande är att Hyresgästföreningen står allra högst upp. Det är en viktig organisation som hjälper hyresgäster med rådgivning och förhandling kring hyror. Att vara med i Hyresgästföreningen kostar 85 kronor per månad, mindre än många filmtjänster.

I genomsnitt sparar Anyfins användare 596 kronor per månad genom att använda deras avslutningstjänst.

2 miljoner svenska får knappt ihop ekonomin

en tidigare studie från november 2022 avslöjade Anyfin att flera miljoner svenskar har problem med att få ekonomin att gå ihop.

En opinionsundersökning som utfördes av YouGov, på uppdrag av Anyfin, visade då att en femtedel av svenskarna inte kan spara några pengar alls varje månad. Och att lika många kämpar för att få ekonomin att gå ihop, månad för månad.

Samtidigt säger en tiondel av svenskarna som deltog i undersökningen av de behövt köpa essentiella varor (exempelvis mat och hygienartiklar) på kredit för att klara sina räkningar.

En ohållbar sition som främst beror på den globala ekonomiska situationen menar 8 av 10 svenskar som deltog i studien.

Så mycket kostar filmtjänster idag

Som ni märker blir det snabbt extremt dyrt om man vill ha allt som marknaden erbjuder idag.

Det går att spara några tior här och där när man väljer årsbetalning, eller i fallet med Netflix kompromissar med bildkvaliteten för ett billigare abonnemang. Räkna med ungefär en hundralappar per tjänst och månad.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.