Klarar Raspberry Pi 3 Model B+ att spela filmer i 4K / HDR?

raspberry-pi-3-model-b-plus-front

Raspberry Pi 3 finns i två varianter – Model B och Model B+ – båda kraftfulla nog att hantera alla möjliga tänkbara projekt. Tänker du dock göra ett mediacenter av din Raspberry Pi bör du tänka om – här förklarar vi varför.

Klarar Raspberry Pi 3 att spela filmer i 4K och HDR?

Nej.

Båda varianterna – Model B och Model B+ – är designade för att klara maximalt 1080p med 30 bilder per sekund.

Rent teoretiskt går det att köra i 4K upplösning med 15 bilder per sekund. Men det kräver att du hackar din Raspberry Pi 3.

Dessutom är det 4K med 15 bilder per sekund utan att du faktiskt gör något. Det är inte möjligt att titta på film i 4K-upplösning.

Varför klarar Raspberry Pi 3 varken 4K eller HDR?

Den största faktorn är en gammal grafikkrets som inte är designad för högupplöst video.

Som ovan nämnt är grafikkretsen som mest kapabel till 1080p med 30 bilder per sekund. Men inte ens där är du garanterad en bra upplevelse. Bäst är den för 720p eller lägre.

RAM-minnet är också begränsande. Raspberry Pi 3 är låst till 1GB LPDDR2-minne vilket är för lite och för långsamt för 4K-upplöst video. För en bra upplevelse behövs 2GB eller mer.

Även processorn är en begränsande faktor. Den är designad för låg strömförbrukning snarare än hög prestanda. Även om hastigheten har ökat i Model B+ (från 1.2GHz till 1.4GHz) så är det fortfarande samma, gamla processor som i Model B.

Vilken processor och grafikkrets använder Raspberry Pi 3?

Grafikkretsen de båda använder är Broadcom-designade VideoCore IV 3D. En öppen och väldokumenterad grafikkrets som integreras med processorn i en så kallad SoC-krets. Tät integration med processorn och låg strömförbrukning är prioriterat före hög prestanda.

Processorn är en 64-bitars Broadcom BCM2837-krets på 1.2GHz (Model B) respektive 1.4GHz (Model B+). Den bygger på ARMv8-arkitektur med fyra Cortex A53-kärnor. Processorn i Model B är upp till tio gånger snabbare än första generationens Raspberry Pi och 50 procent snabbare än den i P2.

Varför är grafikkretsen i Raspberry Pi 3 så gammal?

Det är den senaste ARM-kompatibla grafikkretsen som är väldokumenterad och öppen.

Raspberry Foundation som står bakom tillverkningen av Raspberry Pi-serien bygger sina minidatorer på öppen hårdvara. Det betyder att vem som helst ska kunna använda hårdvaran och enkelt ta del av all dokumentation om den.

Dessvärre betyder det att antalet kretsar som Raspberry Foundation kan använda med sina minidatorer är starkt begränsade. Tyvärr för oss användare är VideoCore IV den enda tillgängliga och öppna grafikkretsen för ARM idag. Men det finns indikationer på att den snart kan få en efterföljare.

Hur bra är Raspberry Pi 3 för video?

Inte bra om du vill titta på videor i 1080p H.264 eller 2160p. Bättre med 1080p H.265 och 720p.

Raspberry Pi 3 är inte det bästa alternativet om du vill skapa ett mediacenter för alla dina videor. Inte heller om du tänker strömma från Netflix eller någon annan filmtjänst. Det fungerar, men vi rekommenderar andra, kraftfullare minidatorer för det.

Du kan alltid köra mediacentret Kodi eller mediaspelaren VLC för en semi-bra upplevelse. Men bara med rätt upplösning och hårdvaruacceleration. För hög upplösning eller bristande stöd för grafikkretsen att accelerera videoavkodningen – det är långt ifrån vad du vill ha. Vi lovar.

Vilka alternativ är bättre för 4K/HDR än Raspberry Pi 3?

RockPro64 och Renegade är två minidatorer som båda klarar 4K och HDR.

Det finns en hel rad smarta och relativt prisvärda minidatorer som slår Raspberry Pi 3 Model B och Model B+ rakt av. Exempelvis RockPro64 och Renegade. Båda kraftfulla nog att hantera 4K-upplösningar med 60 bilder per sekund.

De är visserligen klart dyrare än alla modellerna från Raspberry, men också kraftfullare och mer kapabla att göra allt du önskar på dem. Andra alternativ är Le Potato, NanoPi K2 och Odroid-C2. Listan kan göras mycket längre, men där har du några alternativ

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.