Raspberry Pi Camera Module 3: 12 mpix, HDR, autofokus

Raspberry Pi Camera Module 3

Camera Module 3 är en helt ny och förbättrad kamera för din Rasperry Pi. Kameran har många spännande nyheter som öppnar för en rad användningsområden där föregångarna inte passade.

Den här kameran går att skaffa i fyra olika varianter. Vanliga kamera för synligt ljus med standard- eller vidvinkeloptik, samt för infrarött ljus med samma optikuppsättning.

Där föregångaren använder den äldre, 8-megapixelsensorn IMX219 så ståtar Camera Module 3 med betydligt nyare IMX708. Båda är tillverkade av Sony och den senare är en klar uppgradering.

Camera Module 3 har blixtsnabb autofokus

Bland annat får du högre upplösning på 12 megapixel vilket ökar detaljrikedomen och gör att du enklare beskär dina bilder med bibehållen bildkvalitet. Nya sensorn har en maximal upplösning på 4 608 x 2 592 pixlar.

Sensorn har dessutom stöd för HDR-video vilket betyder att du får bättre detaljrikedom i ljusa respektive mörka partier. Om du redigerar och visar på en HDR-kompatibel bildskärm vill säga.

En annan nyhet är autofokus. Kameran kan fokusera ner till fem centimeter. Hur snabb autofokusen är demonstreras av den här videon:

Autofokusen använder både fasdetekterande och konstrastdetekterande fokusering. I normalfallet används den förstnämnda eftersom den är mycket snabbare och effektivare, men kameramodulen kan falla tillbaka på konstrastdetektering om det behövs.

En fördel med fasdetektering är att kameran kan fokusera kontinuerligt samtidigt som den spelar in video, exempelvis för att följa rörliga objekt.

Och så var det priset. Standardmodellen med vanliga optiken kostar 25 USD medan vidvinkeloptiken kostar något mer på 35 USD. Omräknat blir det cirka 330 kronor respektive 460 kronor inklusive moms.

Via Techspot

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.