Här är nyheterna i nya Raspberry Pi OS – Bullseye

Flera förbättringar i nya Bullseye

Raspberry Pi 4

Här är nya Raspberry Pi OS – Bullseye – med en helt ny fönsterhanterare och optimeringar för nyare Rasperry Pi-modeller.

Fönsterhanteraren heter ”Mutter” och den är en komplett ersättare till gamla OpenBox. Om du vill använda Mutter krävs en Raspberry Pi med minst 2GB RAM-minne.

Läs mer: Raspberry Pi 400 – tangentbord med inbyggd Raspberry Pi (video)

Om du har en äldre Raspberry Pi eller en modell med mindre än 2GB RAM-minne så fungerar OpenBox fortfarande precis som tidigare.

Bland andra nyheter i Bullseye hittar vi en förbättrad filhanterare som fått ett lite enklare gränssnitt, tillägget för uppdateringar har blivit smidigare att använda och aviseringar (i övre, högra hörnet) har blivit lite smartare.

300MHz högre klockfrekvens – om du har rätt Raspberry Pi

Nästa stora nyhet är att Raspberry Pi OS ”Bullseye” har optimerad kod för ”rätt” Raspberry Pi 4, Computer Module 4 och Pi 400. Om just din enhet använder BCM2711-kretsen med modellbeteckningen C0T så får du en fin prestandaboost.

Istället för en klockfrekvens på 1,5GHz med tidigare Raspberry Pi OS så möjliggör Bullseye en ökning till 1,8GHz; alltså 300MHz extra vilket lär göra Mutter/OpenBox lite rappare.

Tänk bara på att det inte är alla varianter av Raspberry Pi 4 som använder kretsen som krävs. Har du en äldre enhet så är risken stor att du INTE får den extra frekvensökningen.

Läs mer: Raspberry Pi Compute Module 4 – avskalad, specialdesignad och med PCIe-stöd

64-bitarsversion av Raspberry Pi OS på gång

Vidare nyheter är att KMS-drivrutinen för video som tidigare varit experimentiell i Raspberry Pi OS nu är standard i operativsystemet. Det gör det lättare för utvecklarna att optimera koden och användningen av hårdvaran i framtiden.

Även en ny drivrutin för anslutna kameror har inkluderats i nya versionen. Det betyder att samtliga drivrutiner i Raspberry Pi OS nu följer standarden för Linux API och kan användas utan att behöva ändras på något vis.

Notera att Bullseye visserligen baseras på 32-bitars programkod, men det verkar som att en 64-bitarsversion är under utveckling. Om och när den i så fall släpps återstår att se.

Läs mer: Ny kamera till Raspberry Pi – 12.3 megapixel & nya objektiv

Rekommenderas en ren installation

Raspberry Foundation rekommenderar att du gör en ren installation av Bullseye istället för att uppgradera en befintlig installation.

Om du vill installera Bullseye kan du hitta Raspberry Pi Imager tool-verktyget för smidigast process här. Om du vill ladda ner en så kallad ”image” av operativsystemet och själv flasha ett minneskort med valfritt verktyg så hittar du dessa här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.