Ny kamera till Raspberry Pi – 12.3 megapixel & nya objektiv

raspberry pi high quality camera 2020

Raspberry Pi Foundation har släppt en ny kameramodul på 12,3 megapixel och med justerbar fokus. Kameramodulen öppnar för helt nya, kreativa tillämpningar för Pi-hackare – men prislappen är hög.

Kameramodulen baseras på sensorn Sony IMX477 med en pixelstorlek på 1.55 μm × 1.55 μm. Modulen har bytbar optik vilket betyder att du kan växla mellan olika brännvidder.

Det gör det lättare att använda kameramodulen inom olika situationer och områden. Till att börja med finns två brännvidder att välja mellan 6mm och 16mm.

  • 6mm CS-fattning
  • 16mm C-fattning

Priset är 25 USD för 6mm och 50 USD för 16mm. Själva kameramodulen kostar dessutom 50 USD bara den, så priserna sticker snabbt iväg.

Designen kring objektivfattningen är fri att använda för tredjepart, så det kommer sannolikt finnas en hel uppsjö med tredjepartsobjektiv till kameramodulen framöver.

Enligt Raspberry Pi Foundation kommer kameramodulen – med den nya objektivfattningen – att tillverkas fram till åtminstone januari 2027.

Det här är inte den första kameralösningen för Raspberry Pi. Pi Foundation har sedan tidigare två kameramoduler på 5 megapixel respektive 8 megapixel, båda nu ersatta av den nya på 12,3 megapixel.

Den högre upplösningen och de nya objektiven ökar bildkvaliteten med fler detaljer och högre skärpa. Bara för att nämna två fördelar. Om du föredrar den äldre varianten på 8 megapixel (Camera Module v2) så kommer den finnas kvar i tillverkning och butik ett tag till.

Du kan läsa mer om nya kameramodulen och se bilder på hur allt ser ut på Raspberry Pi Foundations webbsajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.