Klarar Raspberry Pi 4 att spela videor i 4K och HDR?

raspberry-pi-3-model-b-plus-front

När Raspberry Pi 3 Model B+ släpptes i mars 2018 togs den emot med viss besvikelse. Prestandan ökade marginellt, den gav äntligen WiFi-stöd över 5GHz-bandet och Bluetooth-versionen ökade från 4.1 till 4.2. Däremot inget 4K/HDR-stöd.

  • Arbetet på nya VideoCore V är på god väg – minst 2.4 gånger snabbare än IV
  • Raspberry Pi 4 beräknas komma under 2019
  • 20-tal kraftfullare konkurrenter till Raspberry Pi på marknaden idag
  • Raspberry Pi 3 Model B+ släpptes i mars 2018

Raspberry Foundation valde att använda samma gamla grafikkrets som återfinns i tre år gamla Raspberry Pi 2 även med Raspberry Pi 3 Model B+. Det betyder stöd för maximalt 1080p med 30 bilder per sekund – vilket är långt ifrån vad vi behöver i ett bra mediacenter.

Med allt fler och kraftfullare konkurrenter på marknaden börjar Raspberry Foundation få ont om tid med en kraftigt uppgraderad efterföljare till Raspberry Pi 3. När den släpps måste det vara med kraftigt ökad prestanda, även om prislappen går upp rejält. Annars hänger tillverkaren inte med när marknaden förändras åt.

Raspberry Pi 4 är inte bekräftad än, men det har dykt upp information om grafikkretsen som ska efterfölja befintliga VideoCore IV från Raspberry Pi 2 till Pi 3.

Tidigare i augusti 2017 kom uppgifter om att VideoCore V var under utveckling. En grafikkrets designad från grunden för att klara kraven för 4K-uppspelning och som klarar upp till 14 000 DMIPS. I tidiga tester är VideoCore V upp till 2.4 gånger snabbare än VideoCore IV, men det är för tidigt att säga exakt vilken kapacitet kretsen har.

VideoCore V är designad för set-top-boxar – inte minidatorer

Nya grafikkretsen ingår i den kompletta SoC-kretsen BCM7268 från Broadcom. Den är utvecklad för så kallade set-top-boxar och därmed inte lämpad för en minidator som Raspberry Pi.

Betyder det att BCM7268 och VideoCore V inte kommer att användas med Raspberry Pi 4? Sannolikt är det så. Enligt Raspberry Pi-ingenjören och forum-moderatorn Jamesh på Raspberry Foundation kommer SoC-kretsen inte att fungera med en Raspberry Pi. Den når helt enkelt inte kraven som ställs för att det ska fungera.

Grafikkretsen lägger dock grunden för ett arbete som sannolikt bidrar till nya kretsar med Raspberry Pi 4. Om Raspberry inte skapar en minidator kapabel att hantera 4K/HDR inom en överskådlig framtid, då har vi svårt att se hur Raspberry Pi-serien kan hålla sig kvar som en marknadsledare.

Asus släppte minidatorn Tinker Board med stöd för 4K-visning och 24-bitarsljud redan i januari 2017. Prislappen stannade på runt 600-700 kronor. Hur svårt kan det vara Raspberry?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.