Har min Xbox One-spelkonsol stöd för HDR, HDR10+ och Dolby Vision?

Microsoft Xbox One S
Xbox One S

Har du en spelkonsol från Microsoft och undrar om den kan visa HDR10, HDR10+ och Dolby Vision? Här får du svaret.


  • Xbox One har inte stöd för HDR
  • Alla andra spelkonsoler från Microsoft och Sony stöder HDR10
  • Inga indikationer på att Dolby Vision kommer till Xbox One-serien
  • HDR10+ introduceras som ett svar på Dolby Vision

Xbox One-serien består av funktionsrika och ytterst kapabla spelkonsoler som är lika bra för gaming som filmtittande. Microsoft har varit mycket noga med att användarna ska få många av de senare funktionerna som fungerar med nya generationens tv-apparater.

Men betyder det att Xbox One, Xbox One S och Xbox One X till fullo kan leverera den bildkvalitet som din tv klarar att visa? Om din tv är HDR-kompatibel och du har en Xbox One S eller Xbox One X så är du garanterad bra bildkvalitet. Om du däremot har en tv som klarar HDR+ eller Dolby Vision blir det genast lite mer knepigt.

 

Det här kan din spelkonsol visa

Xbox One Xbox One S Xbox One X Playstation 4 Slim Playstation 4 Pro
HDR10 Nej Ja Ja Ja Ja
HDR10+ Nej Nej Nej Nej Nej
Dolby Vision Nej Nej Nej Nej Nej
4K i film Nej Ja (native) Ja Nej Ja (strömmad)
4K i spel Nej Ja (uppskalat) Ja (60fps) Nej Ja (30fps)

 


I skrivande stund har ingen spelkonsol från Microsoft eller Sony stöd för HDR10+ eller Dolby Vision. Däremot HDR10 som är den vanligaste standarden för att visa HDR-material idag, undantagsvis för gamla Xbox One som varken stöder HDR eller 4K-upplösning.

Det finns inga indikationer på att någondera tillverkare tänker uppdatera sina spelkonsoler med stöd för HDR10+ eller Dolby Vision. Om du har en tv med stöd för någon av dessa HDR-tekniker och och vill maximera upplevelsen när du tittar på film, då är det en separat Ultra HD Bluray-spelare som gäller.

Vad är HDR10+? HDR10+ är en vidareutveckling av HDR10 med högre bildkvalitet som tar HDR-tekniken närmare Dolby Vision. HDR10+ kan användas med all befintligt HDR-material medan Dolby Vision kräver att filmerna är speciellt gjorda för Dolbys teknik. HDR10+ fungerar bara med de absolut senaste tv-apparaterna från 2018, främst från Samsung och Panasonic.

Min tv stöder Dolby Vision – kan den visa HDR10?

Korta svaret: Ja.

Om du har en tv som stöder Dolby Vision kan vi bara säga grattis. Du har den idag bästa tekniken för att visa högdynamiskt material. Med det sagt så fungerar tekniken inte med Xbox One-serien idag, vilket så klart är tråkigt.

Däremot är Dolby Vision fullt kompatibel med HDR10 vilket betyder att din tv ändå är kapabel att visa bättre bildkvalitet än en icke-HDR-kompatibel tv. Det är dock oklart om den kommer att hantera HDR10+ i framtiden när den nya tekniken börjar få spridning.

HDR10 vs HDR10+Kan Microsoft öppna Xbox One för HDR10+ och Dolby Vision i framtiden?

Det finns i princip inget som hindrar Microsoft från att implementera stöd för HDR10+ och Dolby Vision i sina spelkonsoler. Tekniken finns på insidan – allt som saknas är licenser och viljan från Microsofts sida.

HDR10+ är en förlängning av vanliga HDR10 och fungerar med allt befintligt HDR-material, även spel. Dolby Vision kräver att materialet är designat för Dolbys-teknik vilket kräver betydligt mer av Microsoft för en implementation.

Därför är det mer sannolikt att Microsoft ger stöd för HDR10+ snarare än Dolby Vision i sina spelkonsoler i framtiden.

Det som talar till Dolby Visions fördel är att Microsoft redan använder en annan Dolby-baserad teknik i Xbox One S och Xbox One X. Nämligen Dolby Atmos. Det är ett format för okomprimerat surroundljud som ger en illusion av att ljudet kommer ovanifrån såväl som mer traditionellt i huvudhöjd. Dolby Atmos fungerar i både filmer och spel på Xbox-konsolerna och om Dolby Vision gör Atmos sällskap kan Microsoft skapa den ultimata mediamaskinen.

Frågan är om det någonsin kommer att hända. Vad tror du? Väntar du på Dolby Vision-stöd i din Xbox-konsol eller bryr du dig mindre? Skriv en kommentar och berätta!