Trojanen Eventbot vill komma åt dina pengar – Android drabbat av skadeprogrammet

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Ett nytt skadeprogram för mobiltelefonen sprids just nu via alternativa appbutiker. Det är säkerhetsföretaget Cybereason som gått ut med varningen och namnet att lägga på minnet är Eventbot.


Eventbot döljer sig bland andra appar och har idag ett enda syfte – att hitta information som gör att cyberkriminella kommer åt dina pengar.

Vad skadeprogrammet gör är att be om åtkomst till tillgänglighetsfunktioner i din Android-telefon och sedan ladda ner skadlig kod som kan läsa allt du skriver på din telefon.

Det handlar om att hitta och spara uppgifter som inloggningsuppgifter med användarnamn och lösenord. Eventbot kan även se säkerhetskoder för så kallad flerfaktorautentisering genom att läsa dina SMS.

Vad vi känner till idag så har Eventbot ingen större spridning och svenska bankappar med BankID är – vad vi vet – förskonade från den här typen av attacker.


Eventbot drabbar Paypal och Coinbase – bland många andra tjänster

Men om du däremot använder andra tjänster som Paypal, Revolut och Coinbase så gäller det att vara mycket vaksam. Om du har otur kan de cyberkriminella snabbt komma åt och tömma dina konton.

Säkerhetföretaget Cybereason som hittade Eventbot säger att hotet från trojanen idag är begränsat, men det kan bli ändring i framtiden. Så pass att Eventbot har potential att bli ett av de största hoten hittills för Android-användare.

Eventbot är ett tydligt exempel på att du alltid ska installera dina appar från Google Play Store och samtidigt vara extremt försiktig med vilka du väljer. Play Store är inte helt förskonat från otyg i appbutiken, men det minskar riskerna rejält.

Om du är mer nyfiken på den här nyheten rekommenderar vi att du läser mer på webbsajten för säkerhetsfirman.