Säkerhetsrapport: Dubbelt så många hot från malware mot Mac som Windows

Malwarebytes Logo

En ny säkerhetsrapport säger att det är många fler hot från skadlig kod för macOS som Windows. Åtminstone räknar under 2019 – har du inget antivirusprogram på datorn bör du skaffa det.


Det har länge varit en myt att Mac-datorer är fredade från virus, malware och liknande otyg. Men det är långt ifrån sanningen – en ny säkerhetsrapport säger att det fanns dubbelt så mång hot mot macOS som Windows under 2019.

Det är säkerhetsföretaget Malwarebytes som uppmärksammar de många nya hoten mot macOS i sin rapport ”State of Malware”.

Enligt rapporten hade Mac-datorer i genomsnitt 11 hot per slutenhet, jämfört med 5.8 hot för Windows. Och det betyder att macOS för första gången passerar Windows i antalet hot; något vi gissar Apple absolut inte vill höra.

Malwarebytes menar att antalet hot ökat med 400 procent jämfört med år till år för macOS. En tänkbar anledning till delar av ökningen är fler Mac-användare.


top mac detections 2019 malwarebytes

Rapporten pekar ut adware och PUP:s som de mest aktiva hoten. Adware visar reklam medan PUP:s är så kallade ”Potentially Unwanted Programs”. Som exempel på adware hittar vi webbläsartillägget NewTab som laddar oönskade annonser – NewTab noterades fler än 30 miljoner gånger av Malwarebytes.

Andra delar av rapporten pekar på att företagsanvändare blir allt mer utsatta för hot via skadlig kod. Malwarebytes säger att hoten ökat med 13 procent från år till år.

Det är otroligt viktigt att du alltid har ett ordentligt säkerhetsprogram som skyddar din dator. Oavsett om det är en Windows- eller Mac-dator. Det finns hot från skadlig kod oavsett vad du använder, så ta alltid det säkra före det osäkra.

Vill du läsa hela rapporten från Malwarebytes finns den här i pdf-form.