Playstation 5 kan bli rekorddyr – Sony kan inte pressa kostnaderna

sony-logo

Går du och hoppas på att Playstation 5 inte blir så dyr när spelkonsolen släpps i vinter? Då kanske du får tänka om – Sony har nämligen stora problem med att hålla nere tillverkningskostnaden, och det kan påverka slutpriset.


Sony har en historia av att ha snäppet högre priser än Microsoft på deras spelkonsoler. Och kanske kommer Playstation 5 att fortsätta den negativa trenden, för Sony har stora problem med sina kostnader.

Mer specifikt, tillverkningskostnaden för spelkonsolen. En kostnad som idag är så hög att Sony måste sälja Playstation 5 för cirka 470 USD om den ska gå med vinst. Det vill säga runt 5 700 kronor inklusive moms.

Boven i dramat är de höga marknadspriserna på primärminnen och SSD-lagring. DRAM och NAND har mycket hög efterfrågan i såväl datorer som mobiltelefoner, vilket driver upp priserna.

En annan anledning till det höga priset är kylarlösningen som ska vara ovanlig påkostad. Vilket i och för sig är välkommet så länge den är tyst och effektiv, något varianten i Playstation 4 Pro knappast är (även om den senaste revisionen är snäppet bättre än första modellen som släpptes).


Utmaningen för Sony är inte bara att hålla nere priserna på tillverkningen. Företaget måste balansera priset till slutkund mot Playstation 4 Slim och Playstation 4 Pro också.

Det kommer att bli mycket intressant att se hur mycket Playstation 5 kostar när spelkonsolen släpps. Och hur Xbox Series X lägger sig prismässigt. Båda spelkonsolerna väntas vara jämförelsevis lika i prestandan – och då är det spelen och prislappen som främst skiljer sig åt.

Frågan är om Playstation 5 eller Xbox Series X tar priset. Vad tror du?