Apple kan använda egna 5G-antenner i nya iPhone 2020

Apple Logo

Apple kan välja att tillverka sina egna, optimerade 5G-antenner i nya generationens iPhone-telefoner. Anledningen? Apple gillar inte hur stora antenner Qualcomm tillverkar.


Apple väntas lansera sina första 5G-telefoner under hösten 2020. Under skärmen sitter ett Qualcomm-tillverkat X55-modem för 5G-stöd med stöd för 5G (både mmWave & sub-6GHz), 4G/LTE samt 3G/2G.

Qualcomm tillverkar även antenner för sitt X55-modem. Det vore sannolikt mest praktiskt att köpa in den fungerande lösningen för Apple, men så verkar inte bli fallet med nya iPhone.

Enligt uppgifter till webbsajten Fast Company verkar Apple rata Qualcomms antenner för 5G-modemet. Anledningen ska vara att antennerna är för stora för Apples behov, och det gör att Apple själva kan tänkas utveckla och använda sina egna antenner i iPhone.

Apple har en historia av att försöka kontrollera så mycket som möjligt av både hårdvaran och mjukvaran till sina mobiltelefoner och surfplattor.


Det vore inte omöjligt att Apple försöker begränsa inflytandet Qualcomm har på företaget genom att bara köpa modemet och inget mer. Inte minst då Apple och Qualcomm sedan tidigare har en flera år lång konflikt från 2017 som sträcker sig både innanför och utanför domstolar.

Samtidigt har Apple svårt att välja andra tillverkare för 5G-modemen. Den enda stora tillverkaren som kan konkurrera med Qualcomm är Intel, och vad vi vet idag är Intel inte ens nära att ha en likvärdig produkt.

Intressant sammanhanget är att Apple tidigare plågats – och fortfarande är hyggligt färskt i mångas minne – av kontroversen ”Antennagate”. Minns inte vad antennagate är? När Apple lanserade iPhone 4 upplevde många att mobilanslutningen var bristfällig och tappade kontakten med mobilnätet. Problemet låg i en dålig antenn som fanns inbyggd i telefonen.

Apple kommer sannolikt att arbeta för att slippa liknande kontroverser i framtiden, och vi är knappast oroliga för att Antennagate ska upprepas. Vad tror du?