Är Playstation 5 bakåtkompatibel med Playstation 4?

Sony Playstation 4 Pro

Ja, Playstation 5 är bakåtkompatibel med Playstation 4. Du kan ta dagens spel för PS4 och köra i PS5 utan problem – och även spela över internet tillsammans.

Sony har avslöjat att Playstation 5 inte bara har stöd för spel släppta till Playstation 4. Den nya, superkraftfulla spelkonsolen kan även köra multiplayer över internet mot PS4-spelare.

Sonys VD Jim Ryan säger till webbsajten GamesRadar att bakåtkompatibilitet har blivit något mycket kraftfullt för spelarna. Bakåtkompatibilitet gör det enklare för gamers att migrera från en Playstation 4 till Playstation 5. Spel kan installeras från skiva eller över internet med Playstation Network, och sparfiler flyttas automatiskt via Playstation Network.

Sony har dominerat konsolmarknaden med Playstation 4 och har en markant större spelarbas än Microsoft med Xbox One S & Xbox One X. Därför är det otroligt viktigt för Sony att ge spelarna en tydlig och enkel väg framåt med nästa generations spelkonsol.

Nämnvärt här är att vi inte vet om stödet för multiplayer över internet med PS4-spel på Playstation 5 gäller precis alla speltitlar. Potentiellt begränsar Sony det till sina egna, Playstation-exklusiva titlar.

Undertecknad har en Playstation 4 Pro som framöver kommer att ändras till en Playstation 5 när nya spelkonsolen släpps. Det är viktigt för mig att kunna flytta alla spel på ett smart och smidigt sätt. Om det betyder ominstallation från grunden gör inget, men sparfilerna är heliga och får inte stanna på min gamla konsol.

En annan sak som är viktig för mig är att Sony tar sina egna speltitlar och uppdaterar dem för Playstation 5. Nya spelkonsolen är mycket kraftfullare och jag hoppas innerligt att många spel får förbättrad grafik som drar nytta av den extra kraften i spelkonsolen.

Kommer du att uppgradera dig från en Playstation 4 eller Playstation 4 Pro? Och är det viktigt att Playstation 5 kan spela alla dina gamla spel? Skriv en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.