5G till Raspberry Pi – så gör du

raspberry pi 5g support hat sixfab 2022
Foto: Sixfab

Tillverkaren SixFab har tagit fram ett nytt tillbehör till Raspberry Pi som ger minidatorn stöd för 5G. Tillbehöret är ett så kallat utvecklingskit i form av en HAT. Du ansluter tillbehöret till en ledig USB-port och sen är du igång.

HAT:en har en M.2-ingång som kan anslutas till två olika radiomodem för 5G-anslutning. Det ena radiomodemet är Quectel RM50xQ medan den andra är ett Telit FN980. Skillnaden mellan dem är framför allt hastigheten.


Läs mer: Här är nyheterna i nya Raspberry Pi OS – Bullseye

Quectel RM50xQ klarar hastigheter upp till 2,5 Gbps vid nedladdning och 900 Mbps vid uppladdning. Telit FN980 är betydligt snabbare med 5,5 Gbps respektive 1,5 Gbps för nedladdning och uppladdning.

raspberry pi 5g support hat sixfab 2022 1
Foto: Sixfab

Anledningen till att Telit är snabbare än Quectel har med radiomodemet att göra. Där Telit har stöd för både sub-6 och mmWave så klarar Quectel endast sub-6, vilket alltså är den långsammare anslutningstekniken för 5G-nät.

Så vad kostar det att tillföra 5G-stöd till en Raspberry Pi? Dessvärre har vi tråkiga nyheter på den punkten. Det är rejält dyrt.

Om du beställer direkt från tillverkaren SixFab så kan du skaffa ett komplett kit för 595 USD. Då tillkommer kostnaden för en Raspberry Pi och du får inte ens välja om det är Quectel eller Telit som du får. Ouch.

Läs mer: Raspberry Pi 4 kan köra Android 11 – med ett litet hack

Det som ingår när du köper det kompletta paketet är följande:

  • Ett yttre skal till din Raspberry Pi
  • Radiomodem från Quectel eller Telit
  • Fyra yttre antenner

Om du vill köpa radiomodemet själv så är det också möjligt. Då minskar prislappen till överkomliga 175 USD istället. Läs mer om produkten och se bilder här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.