Nya Raspberry Pi Pico W (2022) – nu med WiFi

raspberry pi pico w 2022

Raspberry Pi har släppt en ny Pico-modell för 2022. Den nya modellen heter Pico W och har flera förbättringar som gör den kraftfullare och bättre jämfört med föregående modell från 2021.

Den största nyheten med Pico W är det inbyggda stödet för trådlös nätverksanslutning (som indikerat av W i namnet). Stödet kommer med kretsen ”Infineon CYW43439” som även har stöd för Bluetooth 5.2.

5G till Raspberry Pi – så gör du

Dock ska nämnas att endast WiFi-delen är aktiverad. De kontakter som krävs för Bluetooth är inte anslutna på kretskortet vilket effektivt eliminerar det stödet.

Infineon CYW43439 använder två processorer av typen ARM Cortex-M3 för WiFi respektive Bluetooth. De kommunicerar med mikrokontrollern RP2040 över en 1-bitars SDIO-buss.

Eftersom Pico W har en ny krets för trådlöst nätverksanslutning så krävs mer av strömförsörjningen. Pico W har en ny strömregulator med två lägen – strömsparläge och PWM.

Samtidigt med lanseringen av Pico W så uppdaterades mjukvaran Pico SDK så att utvecklare kan nyttja nyheterna.

Med förbättringarna så har priset på senaste Pico-modellen ökat jämfört med tidigare modellen. Priset har ökat från 4 USD till 6 USD, vilket i Sverige motsvarar ungefär 39 kronor respektive 59 kronor, exklusive moms. Beroende på butik så får du dock räkna med priser upp till 79 kronor.

Läs mer om den officiella nyhetssidan för Raspberry Pi här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.