Raspberry Pi får en AI-plattform från Sony

Raspberry Pi 4

Sony satsar på att utöka sin marknad genom en strategisk investering i Raspberry Pi, enligt en rapport från Engadget.

Målet är att ge användare av Raspberry Pi tillgång till utvecklingsplattformen Aitrios, som är specialiserad på bild- och ansiktsigenkänning. Sony har identifierat flera användningsområden för tekniken, särskilt inom övervakning och säkerhet, som inkluderar lagerövervakning, kundräkning, nummerplåtsigenkänning och ”detaljerad analys av anställda”.

Sony hävdar att integriteten skyddas eftersom all data lagras på en enda chip och endast metadata skickas till molnet. En annan fördel med tekniken är att utvecklingsplattformen körs på en inbyggd chip och inte centralt i molnet, vilket resulterar i mindre fördröjning och bättre hastighet.

Via Engadget

Vad är Sony Atrios-plattformen?

Sonys Aitrios-plattform är en utvecklingsplattform som är specialiserad på bild- och ansiktsigenkänning. Den är utformad för att hjälpa utvecklare att skapa AI-baserade lösningar för övervakning och säkerhet. Bland annat med avancerade algoritmer för att identifiera objekt och människor i bilder och videor.

Aitrios-plattformen är utformad för att köra på ett inbyggt chip, vilket gör att den kan användas för ”edge computing”. Detta innebär att AI-algoritmer körs direkt på enheten istället för att skicka data till en molnserver, vilket minskar fördröjning och förbättrar hastighet och säkerhet.

En av de viktigaste fördelarna med Aitrios-plattformen är dess användarvänlighet. Sony har utformat plattformen för att vara lättanvänd och har inkluderat en mängd olika verktyg och funktioner för att underlätta utvecklingsprocessen. Dessutom har Sony inkluderat stöd för en rad olika programmeringsspråk och bibliotek, vilket gör det enkelt för utvecklare att integrera Aitrios i sina befintliga projekt.

Sammanfattningsvis är Aitrios en avancerad mjukvaruplattform som är utformad för att hjälpa utvecklare att skapa AI-baserade lösningar för bild- och ansiktsigenkänning. Det är en användarvänlig och lättanvänd plattform som är utformad för att köra på en inbyggd chip, vilket gör det möjligt för användare att utnyttja edge computing-fördelarna.

Läs mer om Atrios-plattformen och hur fungerar på Raspberry Pi här.

5 anledningar till varför Raspberry Pi är bra för AI

Raspberry Pi-serien är utmärkt för att lära sig både AI och maskininlärning av flera anledningar. Här är några av dem:

  1. Tillgänglighet: Raspberry Pi är en prisvärd och lättanvänd enhet som är tillgänglig för både hobbyister och professionella utvecklare till ett jämförelsevis lågt pris – speciellt om du ansluter flera Pi-enheter så att de arbetar parallellt och tillsammans.
  2. Anpassningsbarhet: Raspberry Pi har en öppen källkod, vilket innebär att användare kan anpassa och modifiera den enligt deras behov och projekt. Detta gör det möjligt för användare att skapa anpassade AI-lösningar som passar deras specifika behov.
  3. Möjlighet att lära sig programmering: Genom att använda Raspberry Pi för AI- och maskininlärningsprojekt får användare möjlighet att lära sig programmering och kodning, vilket är en grundläggande färdighet inom AI-området. Inte minst om du vill lära dig Python som kanske är det bästa programspråket idag för Raspberry Pi-serien.
  4. Hög prestanda: Trots sin lilla storlek har Raspberry Pi hög prestanda och kan hantera komplexa AI-algoritmer och maskininlärningsmodeller. Detta gör det möjligt för användare att skapa avancerade AI-lösningar på en relativt enkel hårdvaruplattform.
  5. Öppenhet: Raspberry Pi-communityt är stort och öppet, vilket innebär att användare kan dra nytta av andras erfarenheter och kunskaper inom området. Detta kan bidra till att lösa problem och hitta nya idéer för dina projekt, oavsett om de har med AI eller något annat att göra.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.