Kalibrera ditt Macbook-batteri – få korrekt laddningsnivå

apple-macbook-pro-2013


Kalibrering av datorns batteri är ibland ett måste för att operativsystemet ska ge en korrekt batterinivå och tidsangivelse för hur länge det är beräknat att hålla på en laddning. Det är inte svårt att kalibrera och man kan göra det själv. Allt som krävs är lite tålamod och att man följer de fem stegen här under.

1. Började med att laddat din dators batteri till 100 procent. För att säkerställa att den är helt laddad ska du kontrollera att laddningssladden lyser grönt, så gå inte bara efter hur mycket Mac OS X anser att batteriet är laddat. När både sladden och batterimeny visar full laddning är den färdig.

2. Fortsätt nu att använda datorn i två timmar medan laddningssladden är ansluten till datorn. Du behöver inte sitta vid datorn om du inte vill, bara sladden är ansluten och datorn inte använder det inbyggda batteriet. Det här är ett viktigt steg för att kalibreringen ska fungera på rätt sätt.

3. Efter två timmar tar du bort laddningssladden från datorn. Datorn ska nu användas tills det kommer upp en varning om att batterinivån är låg. När du tar ut sladden kommer datorn att övergå till batteridrift helt automatiskt, så du behöver aldrig stänga av den för detta moment.


4. När varningen om batterinivån visas bör du spara allt viktigt som inte ska gå förlorat när datorn går ner i viloläge. För det är precis vad vi vill att den ska göra. När varningen dyker upp fortsätter du vid datorn tills den går ner i vila. Du får bara en varning av Mac OS X så gör inget viktigt därefter.

5. Nu ska du vänta i minst fem timmar innan du ansluter laddningssladden igen. Om du väntar längre än så är det bara positivt för kalibreringen, men aldrig kortare! När minst fem timmar har gått laddar du batteriet till 100 procent igen och därefter kommer du få en korrekt angivelse av batterinivån.

Enkelt man kanske inte så snabbt sätt att kalibrera batteriet på. Ibland krävs tålamod för bästa resultatet och här gäller verkligen den saken. Har du provat att kalibrera din dators batteri? Skriv gärna en rad om du har fler tips om batteriet.