CyanogenMod – fungerar utmärkt med Galaxy S4

cyanogenmod-logo

Samsung Galaxy S4 är på många sätt en fantastisk smartphone med utmärkta funktioner och riktigt bra specifikationer. Vad den däremot inte är speciellt bra på är att uppdateras med nya versioner av Android när de släpps – en akilleshäl för i princip alla smartphones som inte är en Nexus- eller Google Play Edition-modell.

Turligt nog finns lösningar som gör att man kan få uppdateringar snabbare och den kanske bästa i skrivande stund är CyanogenMod. Efter den stora uppdateringen som tog tjänsten till Google Play och tunga investeringar i gruppen bakom det hela så har det blivit otroligt mycket enklare att installera CyanogenMod på de smartphones och surfplattor som stöds.

Samsung Galaxy S4 är en sådan modell och det tog bara minuter för den sömlösa uppdateringen att bli klar med hjälp av CyanogenMod. Allt som behövs är att man laddar ned en apk-fil och installerar denna i telefonen/surfplattan, installerar mjukvara på en Windows-dator och sedan ansluter enheten till datorn enligt instruktioner. Sen sköts precis allt helt automatiskt. Supersmidigt!

Kvickare telefon utan att öka prestandan

Det första jag noterade efter installationen av CyanogenMod 10.2 (Android 4.3.1) var att telefonen kändes betydligt snabbare i svängarna, kanske tack vare TRIM-stödet som implementerades i Android 4.3 av Google. Det andra jag märkte var att kameran blev väldigt instabil och då speciellt i videoläget med krascher som följd. Inte speciellt kul, men det är acceptabelt.

Tyvärr kommer man inte undan buggar när det är tredjepartsutvecklare som står för mjukvaran och med CyanogenMod finns inga undantag. Turligt nog är den allra största dellen av mjukvaran riktigt stabil, så det går trots buggar riktigt bra. Ett billigt pris för att få snabbare uppdateringar än vad exempelvis Tre (min mobiloperatör i skrivande stund) kan erbjuda.

Nu är det bara att avvakta utvecklingen av CyanogenMod 11 som ska ge oss Android 4.4. Man ska dock räkna med att det dröjer ett tag innan någon stabil version kan släppas – så vida man inte har en Nexus-telefon som faktiskt fått Googles egna version, vilket givetvis är att föredra framför allt annat.

 Garantin kan försvinna

Att installera en annan version av Android än vad respektive mobiltillverkare eller operatör tillhandahåller är ett snabbt sätt att bryta garantin på den berörda enheten – om det finns någon givetvis. Om installationen krånglar går det alltid att ladda ned en officiell version av Android och lägga in så att garantin inte försvinner, men om CyanogenMod är installerad och telefonen dör bortom de egna lösningarna och den måste skickas in – ja då kan det vara kört.

Har du testat CyanogenMod eller tänker du göra det? Skriv gärna en rad och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.