Android 8.0 använder mobildata trots WiFi-anslutning

Android O

Android 8.0 ”Oreo” kan använda data över mobilnätet även om du har en aktiv anslutning till ett lokalt nätverk. Detta uppmärksammades nyligen som en bugg och Google arbetar nu på att hitta en praktisk lösning.

Buggen nämndes först på webbsajten Reddit av användaren Unusual_Sauce. Efter att problemet noterades på hens telefon kontaktades Google som återkopplade med en bekräftelse på att buggen var känd sen tidigare.

Problemet härstammar från en inställning i Utvecklar-inställningarna som heter ”Mobile Data Always Active”. Den var aktiverad av Google under deras testinstallationer och av någon anledning fortsatte den vara aktiv även i den färdiga versionen.

Allt man behöver göra för att lösa problemet är att gå till Utvecklar-inställningarna och slå av funktionen. Svårare än så är det inte. Och tacksamt nog är det bara ett fåtal användare som drabbats då Android 8.0 rullas ut extremt långsamt till berörda telefoner.

“After updating to Oreo last night, I received a huge spike in data usage, all the while being connected to Wi-FI. I contacted support and was told that they are aware of the issue and are working on a fix. In the meantime I have turned off mobile data while at home, so only Wi-Fi is being used.” – Unusual_Sauce på Reddit

Eftersom det verkar som att buggen i fråga endast handlar om en enkel inställning som behöver justeras så kan man undra hur svårt det är för Google att skapa en buggfix. Men eftersom en sådan inte är klar än kan det betyda att problemet sitter mycket djupare än så.

Tacksamt nog är problemet enkelt att lösa, men om man inte tänker sig för eller ens känner till det kan surfpotten snabbt ätas upp. Så om du har en telefon med Android 8.0, kolla noga inställningarna så du inte är drabbad.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.