Ändrad mjukvara i kameran – förlorad garanti?

Tack vare händiga och dedikerade utvecklare finns en stor mängd modifierad mjukvara från tredjepart att installera på systemkameror. Ofta rör det sig om upplåst funktionalitet som annars inte vore tillgänglig och nyligen lyckades man aktivera inspelning av video i råformat (raw) på en Canon EOS 50D – något som tidigare varit helt omöjligt att spela in i.


Frågan för många innan man sätter igång och installerar mjukvara som inte är officiell är förståeligt nog huruvida garantin gäller eller inte efteråt. Webbsajten DIY Photography har ställt frågan till Canon, Nikon och Panasonic och fått svar från alla tre. Kan ni gissa vad de svarade?

Canon

Det går inte att förbruka garantin genom att installera modifierad mjukvara. Enligt Canon finns sådant som täcks av garantin, exempelvis en dåligt monterad knapp, och sådant som inte gör det. Om kameran skulle sluta fungera helt för att modifierad mjukvara installerades så kommer det att kosta om Canon ska lösa det. Men garantin på kameran finns alltså kvar.

Nikon & Panasonic


Båda tillverkarna svarade med att garantin anses förbrukad om mjukvara från tredjepart installeras. Det är förståeligt om de inte vill stå för kostnaderna om en kamera går sönder och mjukvaran inte är original, men det känns ändå som att Canons policy är mer rättvis. Varför inte laga exempelvis en knapp bara för att mjukvaran ändrats?

Själv har jag, för tre år sedan, installerat en specialversion av mjukvaran till en Nikon D60 och allt flöt på hur bra som helst efteråt. Givetvis är det alltid en lek med risk för att kameran lägger av när som, men då jag fick funktioner som annars bara var aktiverade på dyrare modeller så var det värt att försöka – och denna gången fungerade det alltså bra.

Har du någon gång installerat modifierad mjukvara i din kamera?