Canon G7X III: Avancerad kompaktkamera & liveströmma video till YouTube

Canon G7 X III
Canon G7 X III

Vad är Canon G7X III? Canon G7X III är en avancerad kompaktkamera som lanserades den 8 juli 2019. Kameran har en 20-megapixelsensor, ett objektiv på 24-100mm med bländaren f/1,8-2,8 och videoinspelning i 4Kp30.


Canon G7X III är designad för att tilltala så kallade YouTubers. Användare som spelar in videor och laddar upp dem på webbsajten YouTube. Och det märks främst på kamerans två nya funktioner för att liveströmma video och den porträttvisande skärmen.

Kameran har stöd för videoinspelning i 4K-upplösning med 30 bilder per sekund, du kan ansluta en extern mikrofon för bättre ljud (vilket vi alltid rekommenderar) och batteriet laddas internt i kameran via USB-C.

Fotografier och videoklipp kan laddas över direkt till en mobiltelefon med hjälp av kompanjonappen Canon Camera Connect. Appen fungerar med Android och iOS, och du laddar ner den kostnadsfritt från de officiella appbutikerna.

Nämnvärt är att appen har en del begränsningar. Det går exempelvis inte att använda precis alla kameror från Canon. Det finns en lista över kompatibla modeller på tillverkarens officiella webbsajt. En annan begränsning är att du bara kan överföra fotografier i JPEG-formatet, inte RAW. Något som även gäller andra tillverkare, exempelvis Fujifilm, så det är inte bara Canon i det här fallet.


Canon G7X III är första Canon-kameran med ”stacked sensor-design”

I det stora hela kan sägas att Canon G7X III är en avancerad kompaktkamera med designdrag från föregångaren G7X II.

Modellen behåller zoomobjektivet på 24-100mm och med bländaren f/1,8-2,8 från tidigare modellen. Även upplösningen är samma som tidigare, nämligen 20 megapixel på en 1-tumssensor. Den stora skillnaden här är att sensorn nu använder så kallad ”stacked design” som tidigare bara fanns i Sony-kameror.

Så vad är fördelen med sensorer som har en ”stacked design”? I stort betyder det att informationen från sensorn kan bearbetas snabbare, vilket gör att du kan fotografera med fler bilder per sekund än tidigare.

Canon G7X III klarar upp till 30 bilder per sekund i RAW-format med låst fokus. Använder du kontinuerlig fokusering är det upp till 8,3 bilder per sekund.

Canon G7X III klarar videoinspelning i 4Kp30

canon g7x iii topp

Om du vill spela in video klarar kameran 4K-upplösning med 30 bilder per sekund. Det är mer än vad många av företagets vanliga systemkameror klarar.

Begränsar du upplösningen till 1080p (full-HD) kan du pressa ut 120 bilder per sekund för slowmotion-redigering.

Andra nämnvärda detaljer om Canon G7X III är att modellen stöder vertikal videoinspelning i formatet 9:16 och det finns stöd för bluetooth och wifi.

Bildprocessorn som används är DIGIC 8 vilken är samma som i spegellösa systemkameran EOS M50 och EOS R / EOS RP. Det är den i skrivande stund kraftfullaste DIGIC-processorn på marknaden.

Hur mycket kostar Canon G7X III?

Cirkapriset för Canon G7X III är 8 999 kronor inklusive moms. Då ingår kameran, en handledsrem, ett batteri, batteriladdare, AC-kabel samt en användarhandbok.

Vi rekommenderar alltid att man köper till ett eller två extra batterier direkt med kameran. Canon G7X III använder batteriet NB-13L som kostar runt 700 kronor som original. Men du klarar dig minst lika bra med ett tredjepartsbatteri från Jupio som kostar betydligt mindre.

Ett annat tips är att köpa ett skärmskydd som hindrar repor på skärmen. Du bör skaffa det omedelbart med kameran och applicera skärmskyddet innan du använder din nya kamera.

När du väljer minneskort är 64 GB värt att sikta på med tanke på att du kan spela in 4K-filmer. Canon G7X III har stöd för SDXC UHS-I, så ett ”SanDisk SDXC Extreme Pro UHS-I V30 64GB Class 10 170MB/s” är ett utmärkt val för den här modellen.