Ny superkamera från Canon ska ersätta 1D X

canon-eos-1d-xCanon arbetar med att ta fram en ny systemkamera med superupplösning över 35 megapixel och satsar hårt för att bli marknadsledare på kamerasensorer. Enligt uppgift från källor är tre olika sensorer under utveckling, alla över 35 Mpix, och det ska pågå interna diskussioner om hur formfaktorn ska se ut. Uppgifter pekar på en storlek mellan EOS 1D X och EOS 5D Mark III just nu.

Dessutom finns information om att Canon planerar att släppa en ersättare till proffskameran 1D X sent under 2014 eller tidigt 2015. Innan dess ska de dock ha fått ut sin “supermegapixelkamera” på marknaden och kanske får vi även se nya sensorer i EOS 70D och/eller EOS 7D Mark II. Många väntar på just de två sistnämnda modellerna som ersättare till EOS 60D och EOS 7D då de börjar bli gamla.

Personligen tycker jag att hela upplösningsracet med fler och fler megapixel är en löjlig historia för alla parter då APS-C och fullformatsensorer gör sig bättre upp till 24 megapixel. Det är en siffra som åtminstone på FF är välbalanserad och för APS-C är 16 megapixel ännu bättre. Tillräckligt med pixlar för många detaljer och minimalt med brus – men med 35 megapixel, ja det känns bara för mycket.