Canon EOS M100 — spegellös instegskamera med 24.4 megapixel

Canon EOS M100

Instegskameran EOS M100 är riktad åt de enklaste av användare och erbjuder en låg inlärningströskel för de som vill lära sig fotografering. Trots det är kameran en till synes kompetent modell med hög upplösning.

  • Instegsmodell i EOS M-serien
  • 24.4-megapixelsensor
  • 3-tums vridbar skärm
  • Stöd för WiFi och NFC
  • Digic 7 och dual-pixel
  • 6.1 bilder per sekund
  • Videoinspelning i full-HD
  • Stöd för EF-optik med adapter
  • Cirkapris kring 5 100 kronor

Canon har kämpat de senaste åren med att försöka göra sig ett namn i kategorin för spegellösa systemkameror. Hittills har de tidigare försöken i EOS M-serien inte riktigt nått hela vägen fram hos varken nybörjare eller entusiaster, men kanske kan helt nya EOS M100 göra rätt intryck.

EOS M100 har en enkel design där 3-tumsskärmen på baksidan går att vinkla både uppåt och neråt medan kontrollerna är begränsade till bara precis de mest nödvändiga. Kameran är full av smarta funktioner som ”Creative Assist” som ska göra det enklare för fotografen att ta smartare bilder, utan att själv behöva göra allt grovarbete med manuella inställningar.

Innanför det sparsamt designade kamerahuset sitter en kamerasensor på 24.4 megapixel. Mer än tillräckligt för att dra ut de finare detaljerna ur scenen framför kameran, och då formatet är APS-C kan man räkna med jämförelsevis bra brushantering jämfört med mindre konkurrenter.

Eftersom det är en instegskamera är det inte förvånande att Canon snålat in på sökaren, som alltså är helt borttagen. Istället får användaren förlita sig helt på den bakre skärmen.

EOS M100 har snabb autofokus från storebror EOS M6

Autofokusen ska vara i klass med den dyrare och mer entusiastinriktade EOS M6-modellen. Webbsajten Photographyblog testade fokusen och säger att dual-pixel tekniken fungerar utmärkt både för stillbildsfotografering och video. Något som lär glädja alla vloggare där ute som vill ha en liten, enkel kamera att börja med.

Det går att ta 6.1 bilder per sekund i höghastighetsläget med totalt 89 JPEG-bilder i rad innan kamerans buffert är full. Helt okej tycker vi. Det kan jämföras med proffskameran EOS 5D Mark IV som klarar 7 bilder per sekund, en kamera som idag kostar runt 35 000 kronor. Givetvis skiljer de sig åt väldigt mycket på många andra punkter också.

Batteriet klarar 295 bilder i normalläget med ett fullt batteri, eller 410 bilder i ett Eco-läge som drar ner på strömhungriga funktioner. För de flesta lär ett extra batteri räcka långt för en hel dags fotografering, men två är givetvis aldrig fel, eller hur?

canon-eos-m100-back

Tillbehör och funktioner i EOS M100

Precis som sina föregångare har EOS M100 stöd för WiFi och NFC. Betyder snabb delning till exempelvis sociala medier via mobiltelefon eller surfplatta.

Videoinspelning sker i maximalt 1 920 x 1 080 pixlar med 60 bilder per sekund. Helt i linje med vad man kan vänta sig i en instegskamera. 4K-upplösning hade varit fantastiskt, men inte i denna modell. Det är åtminstone ett steg upp från EOS M10 som bara klarade full-HD i 30 bilder per sekund.

Det finns en inbyggd blixt som fälls upp vid behov, på insidan av kameran sitter bildprocessorn Digic 7 och kallstarten är 2 sekunder. Ingen snabbskjutare alltså. Förhoppningsvis kan Canon snabba upp kamerans starttid med framtida uppdateringar till mjukvaran, för snabbare än så borde det gå vid uppstart.

Cirkapriset för Canon EOS M100 är 5 100 kronor inklusive moms. Kameran är lanserad och tillgänglig i butik. Den är en tuff modell att sälja in men har sina fördelar, som sensorn och autofokusen. Huruvida den är värd sina kronor får andra sia om. Vad tycker du?

EOS M100 kan använda EF-objektiv med adapter

Oavsett hur bra kameran i sig själv är så måste det finns bra objektiv. Tack vare en adapter går det att använda samtliga Canon EF-objektiv som finns idag även med Canon M-kamerorna. Och det finns många högkvalitativa objektiv att använda med Canon M-kamerorna, även om många kanske känns lite väl stora i förhållande till hur små de spegellösa kamerorna är.

Om vi ska börja med de EOS M-specifika objektiven finns exempelvis EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 kit lens och pannkaksoptiken EF-M 22mm f/2. De är bra på sin höjd och kan inte mäta sig fullt ut med den dyrare, högkvalitativ EF-optiken.

Hela EOS M-serien är ett perfekt komplement för de fotografer som redan investerat i Canon-serien. EOS EF 50 f/1.4 blir ett utmärkt porträttobjektiv med stort ljusinsläpp (brännviddsförlängningen hela 80mm vilket är perfekt för porträtt). Eller varför inte vidvinkelobjektivet EF 16-35mm f/4L IS USM, eller för de med tjocka plånböcker storebror EF 16-35mm F/2,8 L III USM.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.