Bärbara datorer med ARM-processor släpps före årsskiftet 2017/2018

arm circuit logo

Microsoft samarbetar med kända tillverkaren Qualcomm för att kunna släppa ARM-bestyckade bärbara datorer innan årsskiftet 2017/2018.


Detaljerna kring de nya datorerna är få men det finns en rad uppgifter som offentliggjorts av Microsoft och Qualcomm. Bland annat arbetsnamnet för datorerna som är ”Always Connected PC”.

Processorn som används är en Snapdragon 835 som återfinns i en mängd flaggskeppstelefoner på marknaden idag. Den i skrivande stund kraftfullaste kretsen som finns tillgänglig och den körs med ett emuleringslager för att kunna köra applikationer på Windows 10.

Det som gör processorn så intressant är att den är ARM-baserad. Det betyder att färre transistorer används jämfört med motsvarande x86-processorer från Intel och AMD. I sin tur betyder det lägre strömförbrukning och lägre värmeutveckling.

Enligt Microsoft arbetar företaget med att testa hundratals ARM-baserade bärbara datorer internt. Målet är att hitta en optimal balans mellan strömförbrukning och prestanda, något man säger sig vara nära att finna.


”To be frank, it’s actually beyond our expectations. We set a high bar for [our developers], and we’re now beyond that. It’s the kind of battery life where I use it on a daily basis. I don’t take my charger with me. I may charge it every couple of days or so. It’s that kind of battery life.” – Microsoft

Exakt vilka tillverkare som tänker hoppa på tåget och släppa ARM-baserade datorer i samarbete med Microsoft återstår att se.

Vad vi känner till idag är kända tillverkare som Asus, HP och Lenovo intresserade. Och det kommer sannolikt inte bli några billiga modeller i instegsklassen. Snarare högkvalitativa modeller i entusiastklassen, med ett tillhörande högt pris.

Om det kommer billigare modeller lär det dröja ett tag enligt Qualcomm. Först kommer tillverkarna att fylla sina portfolios med dyrare varianter innan de optimerat tekniken för att göra den billigare, och därmed mer tillgänglig neråt i prisklasserna.

Vad tycker du om att Microsoft planerar ARM-baserade bärbara datorer? Är det här rätt väg att gå, eller både tillverkarna hålla sig till väl beprövade Intel och AMD? Kommentera med en rad och berätta!