Canon EOS M100 — spegellös systemkamera för vlog:are

canon-eos-m100-front

Canon fortsätter att kämpa i kategorin för spegellösa systemkameror och lanserar EOS M100. En kamera som har sin grund i nästan två år gamla EOS M10 men med uppgraderad sensor och en mängd andra förbättringar.

Kamerasensorn är av typen APS-C och har upplösningen 24.2 megapixel med en ackompanjerande DIGIC 7-bildprocessor. Till det följer autofokussystemet Dual Pixel samt idag grundläggande funktioner som WiFi, Bluetooth och NFC.


Canon EOS M100 använder ett ISO-område mellan 100 och 25 600 och kan spela in video i 1080p med 60 bilder per sekund. Så klart hade 4K-upplösning varit uppskattat, men där verkar Canon inte vilja tillgodose något behov.

På baksidan sitter en 3-tumsskärm som kan vridas upp 180 grader för självporträtt och vlog-inspelningar. Mjukvaran i kameran ska vara optimerad för att vara enklare och smidigare att använda.

Det finns två färger att välja mellan på kameran — vit och svart — samt ett antal kamerapaket med tillhörande objektiv. Cirkapriset för EOS M100 med tillhörande EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM är 600 USD och vill du även ha ett EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM får du betala 950 USD. Omräknat blir det 6 100 kronor respektive 9 600 kronor inklusive moms.

canon-eos-m100-back

Kameran påminner mycket om EOS M10 till utseendet man kan på insidan mer beskrivas som den mer kraftfulla EOS M5. Om kameran kan göra att Canon behåller fotfästet i kategorin för spegellösa systemkameror återstår att se.

Att inte erbjuda 4K-video idag känns som ett steg tillbaka men den uppfällbara skärmen i 180 grader är mer än välkommen. Perfekt för alla som vill ha en liten och smidig kamera för vlog-inspelningar. I stort kan EOS M100 ses som en kompromiss mellan budget och entusiast, utan att imponera åt något håll.

Med det sagt kan EOS M100 vara en bra instegskamera för många med en hygglig prislapp och bra egenskaper kring anslutning till mobiltelefon för snabb delning på sociala medier. Nu återstår att se vad recensionerna säger och om användarna uppskattar kameran.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.