Samsung visar smarklockorna Gear Sport & Gear Fit2 Pro

samsung-gear-sport

Samsung presenterar två nya smartklockor och trådlösa träningshörlurarna Gear IconX under IFA-mässan i Berlin. Bara veckorna före den väntade lanseringen av Apple Watch 3 i september.

Först ut är Samsung Gear Sport som är en modell för träningstokiga med extra hög tålighet och en hel mängd funktioner för att mäta dina aktiviteter. Modellen har en 1.2-tums AMOLED-skärm med upplösningen 360 x 360 pixlar och en standardstorleken 20mm för armbandet.

Gear Sport har även en dubbelkärnig processor klockad till 1 GHz med ackompanjerande 768MB RAM-minne och 4GB lagringsutrymme. Alla de traditionella sensorerna finns så klart med. Som gyroskop, accelerometer, barometer och pulsmätare. Hela härligheten drivs av ett batteri på 300mAh.

Smartklockan använder Tizen som operativsystem och är kompatibel med såväl Android som iOS. I skrivande stund finns ingen prislapp för Gear Sport men känt är att modellen släpps kring julhelgen 2017.

samsung-gear-fit2-pro

Samsung Gear Fit2 Pro

Den andra smartklockan som presenterats är Samsung Gear Fit2 Pro. En produkt som i det närmaste kan jämföras med ett aktivitetsarmband snarare än en smartklocka.

Gear Fit2 Pro har precis som Gear Sport en dubbelkärnig processor klockad till 1 GHz och 4GB internminne. Däremot skiljer de sig åt kring resten av specifikationerna. Skärmen är exempelvis en kurvad 1.5-tums AMOLED-variant med upplösningen 216 x 432 pixlar.

Till det följer en mindre mängd RAM-minne på 512MB och ett mindre batteri på 200mAh. En fördel är dock den inbyggda GPS-modulen som ger en exakt positionering. Det betyder att du kan följa exempelvis löparrundan på Google Maps om så önskas. Även den här modellen har inbyggd pulsmätare.

Prislappen för Gear Fit2 Pro är 200 USD, eller kring 2 000 kronor inklusive moms. Modellen kan köpas från 31 augusti i flera länder men levereras först den 15 september. När modellen når svenska marknaden är ännu oklart.

Båda modellerna har förbättrad pulsmätning jämfört med tidigare smartklockor från den sydkoreanska tillverkaren. De är nu effektivare, mer precisa i mätningarna och vattentätade för att kunna använda under simträningar.

samsung-gear-iconx-2nd-gen

Samsung Gear IconX

Slutligen har vi Gear IconX som är andra generationens in-ear-lurar med samma namn. De är fortsatt trådlösa men ska vara både lättare och mer ergonomiska än första modellen. Med stöd för assistenten Bixby får du trådlös kontroll med en Samsung-telefon och det finns även geststyrning.

Andra nyheter är förbättrad batteritid med upp till fyra timmars musiklyssnande), lagringsutrymmet är på 4GB per hörlur och det medföljer en laddningsdocka. Denna fungerar även som en förvaringslåda så du inte tappar bort hörlurarna när de inte används. Någon prislapp finns inte i skrivande stund och lansering sker någon gång under hösten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.