Nya Acer Chromebook 15 har blivit snabbare och tåligare

acer-chromebook-15-2017

Acer Chromebook 15 uppgraderas med kraftfullare hårdvara och tåligare chassi. Den nya modellen blir dessutom betydligt dyrare. Om det är rätt väg att gå för Acer får tiden utvisa, men vi är osäkra på att en prishöjning är bra för Chromebook-kategorin.


  • Upp till 12 timmars batteritid
  • Intel Celeron- eller Pentium-processor
  • 15.6-tumsskärm i full-HD
  • Beräknat pris är upp till cirka 4 000 kronor

Till att börja med kan vi nämna en del nyheter kring Chromebook 15. Acer har valt att ta bort en mängd detaljer i plast och ersätta dem med tåligare material som aluminium. Batteritiden har dessutom ökat från 9 timmar i fjolårets modell till 12 timmar i dagens.

Chromebook 15 kommer att finnas i en mängd olika varianter med antingen en dubbelkärnig Celeron- eller fyrkärnig Pentium-processor, antingen 4 eller 8 GB RAM-minne och 32 eller 64 GB lagringsutrymme. Det finns en del att välja på alltså.

Precis som tidigare har den 15.6-tum stora skärmen upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar. Kanske hade vi gärna sett en liten ökning på den punkten, men full-HD fungerar fortfarande riktigt bra med Chrome OS.

acer-chromebook-15-2017-back


Slutligen kan vi nämna att Acer Chromebook 15 är både tunnare och lättare än sin föregångare. Närmare bestämt har vikten minskat med 22 procent och tjockleken minskat med lika mycket. Inte dåligt Acer, inte dåligt alls.

Och allt det nya gör att prislappen ökat rejält. Från 299 USD till 399 USD för grundmodellen. Omräknat blir det kring 3 000 kronor till 4 000 kronor inklusive moms.

Utmaningen för Acer är att lyckas rättfärdiga prishöjningen för Chromebook 15. Konkurrensen är stentuff med tunga namn som Asus Chromebook Flip C302 och Samsung Chromebook Pro att slåss mot. Webbsajten har en utmärkt genomgång av de mest populära Chromebook-modellerna just nu, händelsevis båda ovannämnda som de högst betygsatta.

När Chromebooks var nya på marknaden introducerades de som prestandasvaga men billiga bärbara datorer tänkta att attrahera i budgetklassen. Idag är de kraftfulla arbetsmaskiner som kostar likt vilken Windows-dator som helst. Knappast bra för kategorin, men de är åtminstone av högre kvalitet med bättre prestanda och har stöd för Android-appar. Alltid något, eller hur?