Garmin Vivoactive 3 är en smartklocka för träningsintresserade

garmin-vivoactive-3

Garmin lanserar smartklockan Vivoactive 3. En modell tänkt att konkurrera direkt med Android Wear och Apple Watch med smarta funktioner till ett hyggligt pris.

  • Är både en smartklocka och en sportklocka
  • Mäter aktiviteter från fler än 15 olika aktiviteter
  • Smartast funktioner med Android
  • Nu kan du använda Garmin Pay i Sverige – fungerar med Vivoactive 3

Vivoactive 3 visades första gången under IFA-mässan i Berlin tillsammans med en mängd andra, smarta produkter från Garmin. Bland annat aktivitetsarmbandet Vivosport och en ny version av Vivomove.

Men huvudnumret är ändå Vivoactive 3 och Garmin visar tydligt att de inte har legat på latsidan. Modellen har en rund design med färgskärm som har en praktisk pekfunktion. Under denna sitter en GPS-modul och mot handleden finns en pulsmätare.

Tillsammans med en mängd andra sensorer kan smartklockan identifiera och mäta aktiviteter för 15 olika sporter, både inomhus och utomhus. Det finns även mätning av VO2 max för den som behöver det samt stressmätning.

Vivoactive 3 är inte en sportklocka och saknar många funktioner för aktivitetsmätning som Fenix- och Forerunner-serierna har. Men Garmin är trots allt en av marknadens bäst tillverkare av sportklockor, så det vore konstig om inte smartklockan hade åtminstone små drag från dessa.

Garmin Pay lanseras med Vivoactive 3

Bland de mer intressanta nyheterna som särskiljer Vivoactive 3 från konkurrenterna finns en boett med en sorts pekfunktion. Förutom att svepa med fingrarna på skärmen finns en liknande lösning för kanterna på klockan. Exakt hur det fungerar återstår att se.

Med klockan introducerar Garmin även sin egen betalningslösning Garmin Pay, och Vivoactive 3 är den enda produkten som stöder denna i dagsläget. Precis som många andra betallösningar används NFC för anslutning till betalningsterminaler. Funktionen rullas ut på en mängd marknader och i skrivande stund är det något begränsat stöd hos bankerna.

Garmin har sagt att smartklockan fungerar med både Android och iOS. Den kan även synka med programvara för datorn och batteritiden anges till kring en veckas drift. Prislappen landar kring 299 USD till 330 USD beroende på variant, vilket omräknat blir upp till cirka 3 300 kronor inklusive moms.

Huruvida det här är en bra smartklocka eller inte bredvid Apple Watch och Android Wear-modeller som Huawei Watch återstår att se. Garmin har skapat en intressant aktivitetsmätare kombinerad med smartklockfunktioner. Frågan är hur långt det räcker.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.