80-tums tv-apparat med 8K-upplösning från Sharp

sharp-aquos-8k-tv

Sharp har presenterat en 80-tums tv-apparat med 8K-upplösning i 7 680 x 4 320 pixlar. Det är otroliga 16 gånger högre än full-HD och ett knytnävsslag i magen på alla som nyligen köpt en med 4K-upplösning.

Modellen i fråga heter Aquos 8K TV och kallas ”den ultimata verkligheten” av Sharp. En av företagets säljpunkter är att tv:n kan visa detaljer så små att det nakna ögat inte kan se dem. Inte konstigt att prislappen är hög.

När upplösningen passerat en viss gräns blir effekten av fler pixlar minder på avstånd och HDR tar en allt större roll för att öka bildkvaliteten. Aquos 8K TV klarar både Dolby Vision och BDA-HDR.

Förutom hög bildkvalitet ståtar Aquos 8K TV även med högkvalitativa högtalare kapabla att spela upp surroundljud. Modellen har stöd för Yamaha Audio Engine och DTS 2.0; det ersätter inte en bra hemmabioförstärkare men det är ett bra steg upp från många andra tv-modeller.

I övrigt är det få detaljer att rapportera om nya tv:n. Vi vet att den har en nyutvecklad kantbelyst bakgrundsbelysning med stöd för dimmning av ljuset i olika sektorer på skärmen. Detta för att göra svarta områden helt svarta med pixlar som stängs av när de inte behövs. Dessutom något som redan finns i moderna tv-apparater idag, så det är inget nytt i sig.

As technological competition is strong in the color TV industry, SHARP has taken the lead in launching its 8K TV, meaning 8K technology is now available in the public market. The 8K Ecosystem is expected to accelerate intelligent transformations in everyday life.

Utmaningen för Sharp är i dagsläget att visa hur Aquos 8K TV passar in hemmen idag. Det finns i princip inget material överhuvudtaget i 8K-upplösning och att strömma via internet kräver en sjuhelsikes internetanslutning.

För att inte tala om en plånbok som kan ta kostnaden. Sharp har inte gått ut med någon siffra än, men källor säger till webbsajten Nikkei Asian Review att priset kan börja på 9 000 USD. Det är kring 90 000 kronor inklusive moms. En bra bit under de 133 000 USD som Sharp tog för världens första 8K-tv i september 2015.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.