Xbox One får stöd för datormus och tangentbord – prova idag

Microsoft Xbox One S
Xbox One S

Xbox One kan snart använda tangentbord och datormus. Flera som använder testversionen av operativsystemet för Xbox One och Xbox One S rapporterar att de kan använda tillbehören med sina spelkonsoler.

För att kunna prova det nya stödet krävs den testversion som kan laddas ner via Xbox Insiders. Tangentbord och datormus kan inte användas överallt utan är låst till vissa spel, som Minecraft Beta. Men bara att stödet är på gång är riktigt upplyftande.

Det här är nämligen inte första gången vi läser om hur stödet ska vara på gång till Xbox-konsolerna. Redan för några år sedan dök de första uppgifterna upp om saken, men därefter dog det ut bara för att dröja hela vägen fram till augusti i år innan det är aktuellt igen.

I skrivande stund är stödet kraftigt begränsat, inte bara till vissa instanser utan även rent prestandamässigt. Många som provar rapporterar att fördröjningen vid användning av datormus är stor och därmed påverkar spelupplevelsen negativt. Men det är garanterat något Microsoft kommer optimera vidare innan officiell lansering.

Och så var det hela grejen med tangentbord och datormus versus handkontroll. Det är knappast någon nyhet att datormusen är mer precis och snabbare att använda än handkontrollens analoga spakar, vilket gör att den förstnämnda får stora fördelar. Därför är det också något Microsoft tittar noga på just nu.

En lösning kan vara att spelare med handkontroll får en spelarlista i multiplayerspel och de med tangentbord och datormus får en separat. På så vis påverkar de inte varandra och fördelarna med datormusen blir inte uppenbara.

Den som vill prova det nya stödet redan idag kan anmäla sitt intresse via Xbox Insider. Det är dock inte bara nya funktioner du får som testperson, även alla buggar kommer att finnas där. Så läs noga på denna sida om allt du får och inte får med Xbox Insider.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.