Därför är Samsung Galaxy S4 fenomenal

samsung-galaxy-s4-logo


Samsung Galaxy S4 har kritiserats för att inte vara tillräckligt nyskapande när telefonen jämförs med det tidigare flaggskeppet Galaxy S3 – och det är något jag till viss del kan hålla med om. Den plastiga designen borde inte ha fortsatt med den nya modellen och som helhet kan det vara svårt att rekommendera Galaxy S4 till någon redan har en S3:a. Dock finns tre saker som fick mig att lämna Iphone 4S för Samsungs nya och här är varför jag helt bytte plattform och märke.

1. Kameran

Den största anledningen till att jag hållit kvar vid Apple har länge varit den förträffliga kameran, men nu har gränserna suddats ut mellan flaggskeppen och i min mening dominerar Samsung med nya Galaxy S4. Kamerasensorn är på 13 megapixel och tillsammans med riktigt bra bildegenskaper får man en fin färgrepresentation samt god skärpa och möjligheten att beskära bilden mer än tidigare.

Dessutom är de medföljande kamerafunktionerna för olika scener faktiskt riktigt behagliga och enkla att använda. Samsung har verkligen lyckats bra med kameran i Galaxy S4 och jag ångrar inte mitt byte på denna punkt överhuvudtaget. Om bara Galaxy S5 får en större sensor och något bättre optik så är chansen stor att jag lämnar mitt hjärta åt Samsung för en lång tid framöver.


2. Kvickheten

Det är kanske inte den snabbaste grafikkretsen i Galaxy S4, men för mig som värdesätter ett ruskigt snabbt gränssnitt framför många fps i spel så är den här telefonen ett lyft från allt annat jag testat tidigare. En kort period fanns faktiskt en Samsung Galaxy Nexus, den första modellen, i min ägo och med så långsam hårdvara var det nästan outhärdligt att använda den telefonen.

Samsung Galaxy S4 har blivit en stor uppgradering från Galaxy Nexus (det är som att jämföra äpplen och päron, men ni förstår säkert) och för mig verkar det som att Android börjar hamna i linje med hur väl IOS presterar på Iphone. Om man dessutom ändrar hemskärmen till exempelvis Nova Launcher så blir gränssnittet dessutom betydligt roligare att använda än Samsungs tråkiga TouchWiz.

3. Skärmen

En fenomenal 5-tumsskärm med upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar. Skarp text är mycket viktigt för mig då jag läser och skriver mycket – något som är en fröjd på en Galaxy S4. Det finns säkert bättre alternativ som jag inte testat och ska man arbeta så är givetvis en surfplatta (har en Nexus 7 3G också) mer praktiskt. För att vara en telefon så är dock Galaxy S4 riktigt trevlig för text.

Även för video och bilder fungerar skärmen riktigt bra och kontrollerar man batteriförbrukningen så är den inte ens i närheten av att dominera lika mycket som på min Nexus 7 3G. Kanske har det med skärmtekniken att göra, kanske för att jag använder dem på lite olika sätt. Det enda jag kanske kan reta mig lite på är att skarpt solljus reflekteras lite väl mycket, men det får man leva med.

4. Bonus: SwiftKey

Som bonus, och en orättvis sådan för Samsung då i princip alla telefoner och surfplattor med Android kan använda den, är applikationen SwiftKey. Kostar några slantar men den här underbara appen sparar enormt med tid och arbete för mig som arbetar med text. SwiftKey ersätter det vanliga tangentbordet i Android och lär sig snabbt hur du brukar skriva med ordförslag som följd.

Plötsligt behöver man inte skriva alla bokstäver ord för ord utan kan använda mellanslags-tangenten för att snabbifylla ord när SwiftKey gissar rätt och det är väldigt ofta. Helt klart en underbar app och har du inte testat så är den att rekommendera – även om du bara skriver sms, epost eller andra småtexter.