Offline-läge i OneDrive ger filåtkomst i webbläsaren – utan internet

microsoft apps 2024
Foto: impelling, Unsplash

Microsoft har börjat rulla ut det nya offline-läget för webbanvändare av OneDrive. Lanseringen är en del av en större omarbetning av den populära molntjänsten, och ett komplement till befintliga Files On-Demand-funktionen.

Filåtkomst på OneDrive utan internet

Offline-läget fungerar både för företag och skolor. När du har tillgång till det nya läget kan du markera filer för offline-användning direkt via webbläsaren, vilket betyder att de är åtkomliga via dina browser även när du saknar internet.

Alla ändringar du gör i offline-filerna synkroniseras automatiskt till OneDrive i samma stund som du får internetåtkomst igen.

Lästips: Microsoft Word gratis (2024) – så gör du

microsoft onedrive offline mode 2024

Bland sakerna du kan göra och synkronisera i efterhand är namnbyten på filer, sortering, flytt- och kopiering av filer.

En annan, stor förbättring är att offline-läget ger dig snabbare åtkomst även när du har en fungerande internetanslutning. Upp till tre gånger snabbare interaktion och visning av OneDrive-filer ska vara möjligt (enligt Microsoft). Då via webbläsaren eller OneDrive-appen för Teams och Outlook.

Offline-läget är en kompromiss för användaren

Andrey Esipov, en huvudproduktchef på Microsoft. Han säger att ”läget offline använder din enhets lokala lagring för att spara viss filinformation såsom filnamn, storlek, författare, senaste åtkomstdatum etc.”
Han fortsätter med att ”detta möjliggörs genom OneDrive Sync-appen, som intelligent lagrar en cache av dina filers metadata lokalt.”

Lästips: Hur mycket kostar Microsoft Office 365 och Microsoft 365?

Det är alltså inte hela filer som lagras i offline-läget, utan bara specifik information som identifierar vilken fil det handlar om och var den finns på OneDrive.

Fördelen är att du får viss åtkomst till innehållet i filerna, men utan att behöva ladda ner dem i sin helhet. Du sparar alltså plats på datorns, surfplattans eller mobiltelefonens lagringsenheten, men får ändå åtkomst till filer i viss mån. Lite av en kompromiss kring funktion och smidighet helt enkelt.

Kräver senaste OneDrive-appen för Windows och Mac

Även om offline-läget säkert är praktiskt för fler än bara företags- och skolanvändare så är utrullningen just nu begränsad. Vanliga konsumenter får inte läget än på ett tag.

Dessutom behöver användaren fortfarande ladda ner den officiella OneDrive-appen, antingen för Windows eller macOs beroende på datorn.

När du har rätt app på datorn kan du navigera till OneDrive i webbläsaren. Vid första besöket identifieras möjligheten till offline-läge det sker en automatisk förinställning för att använda läget.

Om du använder Files On-Demand-funktionen har även den uppgraderats.

Med Files On-Demand kan du nu kontrollera dess funktionalitet inuti webbläsaren så att du den vägen ändrar tillgängligheten av enskilda filer på datorn.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.