Asus Xonar One Muses – hörlursförstärkare för audiofiler

Vill man ha extraordinärt ljud ut från sin datorer räcker inte den inbyggda ljudkretsen på moderkortet – man måste ha ett externt ljudkort från exempelvis Creative eller Asus. Den sistnämnda har ett stort antal modeller på marknaden som alla levererar ljud av högsta kvalitet, speciellt om man pratar de högre prisnivåerna där Xonar Xense, Xonar Phoebus och Xonar Essence STX finns. Nu har Asus ytterligare ett alternativ att erbjuda audiofilerna.


Asus Xonar Essence One MUSES Edition

Xonar Essence One Muses Edition är ett externt ljudkort som ansluts till datorn via USB-kontakt och har hela elva op-ampar som kan bytas ut efter eget tycke och behov. De som medföljer från start är av riktigt god kvalitet och har namnet Muses 01 – samtliga praktiskt monterade i socklar för enkla byten. Produkten är en hörlursförstärkare som är ämnad att driva de allra tyngsta hörlurarna, exempelvis prisbelönta och tungdrivna Sennheiser HD650.

Xonar-Essence-One-MUSES-naked_d

Upp till 600 ohms ska Xonar Essence One Muses Edition klara och ljudkretsen som används heter C-Media CM6631. Signalprocessorn är ADM ADSP-21261, som nämnt finns elva op-ampar (eller operationsförstärkare som man även kan kalla dem) och man har även byggt in en ordentlig nätdel som är ordentligt skyddad för att inte störa de andra komponenterna. Signal-till-brusförhållandet (SNR) är förträffliga 120 dB vilket är bland de allra bästa.

Produkten släpps under andra kvartalet 2013 och cirkapriset är häftiga 6 000 kronor. Den stora frågan för många är säkert nu – vem är det egentligen som vill köpa den här besten till ljudprodukt och vad får man ut av den jämfört med exempelvis inbyggda ljudkretsar? Jo, även om det här är ett ljudkort som har ytterst kräsen målgrupp så är skillnaden mot billigare alternativ som natt och dag. Har man rätt hörlurar så är det här guld för öronen.


Troligtvis kommer man lika bra undan med ett internet ljudkort som är betydligt billigare och det är också det jag skulle rekommendera till alla som läser denna artikel. I skrivande stund är Asus Xonar Xense eller Xonar Essence STX ruskigt bra alternativ om man klarar sig med hörlursförstärkning upp till 300 ohms. Vill man ha mer kanske Xonar Essence One Muses Edition gör ett bättre jobb, men prislappen är dessutom klart mycket högre.

IO_01  IO_02