Populära routrar från Asus har allvarliga sårbarheter

asus dsl ac88u front

Flera populära routrar från Asus har mycket allvarliga sårbarheter. Det avslöjar en organisation i Taiwan som säger att totalt åtta modeller måste uppdateras med säkerhetsfixar snarast.

Det är Taiwan Computer Emergency Response Team/Coordination Center (TWCERT/CC) som har gått ut med den skarpa varningen. De säger att riskbedömningen ger sårbarheterna en CVSS-klassning på 9.8 och 8.8.

Cyberkriminella som lyckas utnyttja sårbarheterna kan använda dem för att injicera egna kommandon och köra farlig kod på routrarna. I princip betyder det att din router blir övertagen av hackare som får kontrollen över den.

Alla modeller som är sårbara – hela listan

De tre modellerna omfattas av totalt åtta sårbarheter. Den mest utsatta är RT-AC86U som påverkas av ALLA sårbarheter.

Klicka på länkarna ovan för att gå till respektive routers supportsida. Där hittar du ny firmware som du kan installera direkt på routern för att skydda den mot sårbarheterna och i förlängningen hackerattacker.

Här är versionerna att hålla koll på:

  • RT-AX55: Version 3.0.0.4.386_51948 eller senare
  • RT-AX56U_V2: Version 3.0.0.4.386_51948 eller senare
  • RT-AC86U: Version 3.0.0.4.386_51915 eller senare

Om du ser ovanstående version eller senare som den installerade firmware-versionen så är din router skyddad; ladda ner och installera en ny uppdatering i alla andra fall.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.