Fidget Spinners är inte någon ny leksak, men på senare tid har den fått ett extremt uppsving och snabbt sålt slut i många butiker.
Fidget Spinnern består primärt av en fast kärna med ett kullager och en yttre del som kan snurra. Den yttre delen har i sin tur flera tynger, ofta andra kullager, som balanserar den och ger tyngd för att den ska kunna snurra länge.
Den lilla prylen har tidigare använts som ett redskap för att hjälpa barn med koncentrationssvårigheter. Mycket likt Fidget Cubes som inte fått lika stor uppmärksamhet idag men som har ett liknande syfte.
Det handlar om att hålla händerna sysselsatta medan man koncentrerar på annat istället. De båda prylarna kan ses som ett komplement eller ersättare till den där klickande pennan eller skissandes på ett papper som många annars sysslar med.
Så väljer du rätt Fidget Spinner
Ett tips är att undvika de allra billigaste modellerna som går att köpa på exempelvis Tradera. De fungerar så klart men de skiljer sig på några viktiga punkter.
Kullagret i mitten är ofta av högra kvalitet i de dyrare modellerna. Det betyder att din Fidget Spinner kommer att snurra längre, hålla bättre och låta mindre. Kullager med kulor som har keramisk beläggning är tystare och håller längst, men att veta vad de har kan vara knepigt.
Om kullagret bara använder traditionella stålkulor kommer du omedelbart att höra det. Det låter mer, nästan som om det friktionen i mitten gick att ta på, och din Fidget Spinner snurrar inte fullt så länge som du kanske hade önskat. Tre till fem minuter är vanligt — de bästa klarar otroliga nio till tio minuter.
Större kullager kan ge ifrån sig vibrationer från friktionen inne i kullagret. De låter lite mer, snurrar lite sämre, men många uppskattar vibrationerna som lugnande. Det kan vara viktigare än att din Fidget Spinner snurrar längre än alla andras, så prova och se vad som passar dig bäst.
En Fidget Spinner i aluminium eller koppar väger lite mer och håller bättre än de billigaste i plastmaterial. De går också att få upp i högre hastigheter tack vare sin tyngd och snurrar därför längre.
Kolla balanseringen så att din Fidget Spinner är perfekt balanserad. Om den inte är det kommer produkten att snurra sämre och det blir svårare att balansera på exempelvis ett finger.
Prisjämför Fidget Spinners på Prisjakt
En del varianter saknar skyddande plattor i mitten på produkten. En del uppskattar känslan av att hålla i dessa när fingrarna rör direkt på kullagret, men tänk på att de saknar skydd mot smuts och damm så de riskerar att gå sönder snabbare. Dessutom kan de inte snurra på bordet.
Om du har möjlighet att prova produkten innan du köper den ska du snurrar så fort du kan och lyssna nog. Hörs ett skrapande ljud från kullagret i mitten ligger något och skrapar emot vilket begränsar snurrkapaciteten. Välj om möjligt en ny Fidget Spinner.
Är Fidget Spinners farliga?
Normalt sett finns inga direkta risker med att använda en Fidget Spinner. Men du bör hålla koll på hur bra vikterna sitter fast i produkten då det finns en risk att de kan pillas loss av
små barn.
Och små saker stoppas lätt i munnen. Det finns nyheter om hur barn har tvingats åka till sjukhus efter att ha stoppat kullager och dylikt i minnen, så kontrollera noga att din Fidget Spinner har ordentligt fastmonterade tyngder som inte kan plockas loss.
En roliga sak med denna leksak är att man kan få upp dem i riktiga höga spinnhastigheter och sen göra olika trick med dem. Det involverar ibland att man måste kasta iväg sin Fidget Spinner. Det öppnar givetvis upp för ökade risker, speciellt med de tyngre varianterna i stål. Kasta försiktigt!
Det har också blivit något av en trend att snurra på sin Fidget Spinner, smyga upp bakom en kompis och röra dennes nacke eller bakhuvud med den snurrande leksaken. Skrämseleffekten är garanterat påtaglig, men tänk på att varianterna med spetsiga ”blad” kan vara mer än skrämmande när de rör vid nacken i hög hastighet.
Fidget Spinners är inte designade för extremt bruk
Materialen som används till Fidget Spinners är inte designade för extremt bruk. Det fick maskinreparatören Alexander från Karlsborg erfara när han lekte med sin på jobbet. Tillsammans med kompisarna använde han en kompressor för att tvinga upp Fidget Spinnern i en extrem hastighet.
Resultatet blev att leksaken gick i sönder och i det närmaste exploderade så att delar flög åt alla håll. Oturligt nog för Alexander träffades hans ena hand av delar och han tvingades uppsöka sjukhus för att sy igen såret. Sex stygn, spricka i tummen, skadad sena och ett stort bandage över tummen blev resultatet.
Olyckan är i sanning ett extremfall men det är viktigt att poängtera både riskerna med de här leksakerna såväl som deras begränsningar. Varken plast- eller aluminiummaterialet eller kullagren är designade för att pressas upp i den hastighet som kan nås med en kompressor som blåser luft på leksaken.
Undvik att gå bortom normalanvändningen för leksaker för att minimera riskerna. Tryck inte bort delar som ska sitta fast och vid minsta indikation på att skador uppstått ska Fidget Spinnern slängas.
Läs hela nyheten om Alexander och den exploderande Fidget Spinnern på Aftonbladet.
Kan jag laga en Fidget Spinner som gått sönder?
Det beror på hur den har gått sönder. Om det är kullagret i mitten så går det ibland att byta. Allt du behöver göra är att trycka ut det befintliga kullagret, hitta ett nytt i samma storlek och pressa fast det igen.
En fördel med att byta kullager är att du ibland kan välja ett av mycket högre kvalitet och få klart bättre hastighet och spinntid. Utmaningen ligger i att vilja betala mer för ett kullager än vad kanske hela din Fidget Spinner kostade från början.
Lästips: Samsung Galaxy S9 – allt du behöver veta om mobiltelefonen
Har en av vikterna ramlat ut kan du försöka limma fast dem om de inte vill stanna kvar. Har du tappat bort en vikt går det att köpa nya i standardstorleken 22 x 7 x 8 millimeter. Tyngre vikter betyder högre hastigheter men är också dyrare. Tänk på säkerheten! De här små vikterna kan lätt stoppas i munnen av små barn, så håll koll på vart de tar vägen.
Om det istället är skalet till din leksak som gått sönder rekommenderar vi att du slänger den och köper en ny. Försöker du laga plasten eller metallen är risken att du får obalans vilket leder till en dålig upplevelse.
Så rengör du kullagret i din Fidget Spinner
Du kommer oundvikligen få in smuts och sand i kullagret till din Fidget Spinner. Om du gör det och inte vill byta kullager mot ett nytt kan du rengöra själv på bara några minuter.
Normalt sett behöver man inte ta bort kullagret från Fidget Spinnern för att rengöra det. På billigare modeller sitter det dessutom fast med loctite eller dylikt, att ta bort kullagret då kräver kraft och du kan inte fästa det igen på ett bra sätt. Undvik!
Allt som behövs är två eller tre hjälpmedel:
- Ett lösningsmedel (exempelvis aceton).
- En hårtork eller komprimerad luft på burk.
- Eventuellt handskar så att lösningsmedlet inte får kontakt med fingrarna.
Börja med att ta bort eventuella skydd runt kullagret. De består vanligtvis av en liten plastring som täcker kulorna på kullagret. Peta bort skyddet med ett slött, platt föremål så du inte repar något.
Häll upp lösningsmedel i en behållare stor nog för att din Fidget Spinner ska få plats i den. Mängden lösningsmedel ska vara så det täcker kullagret i spinnern. Placer Figet Spinnern i behållaren och snurra den 3 eller 4 gånger åt vardera håll.
Kontrollera noga att allt synligt smuts är borttaget från kullagret. När du tycker att det ser rent ut är det dags för hårtorken. Ta ut Fidget Spinnern från behållaren och använd hårtorken eller komprimerad luft för att blåsa tills den är torr.
Rekommenderat är hårtorken då den är ett säkrare alternativ än komprimerad luft. Detta då komprimerad luft på burk har små partiklar av fukt som kan hamna i kullagret och göra att det på sikt rostar. Använd aldrig papper eller dylikt för att torka rent.
Om du tog ut kullagret från din Fidget Spinner monterar du tillbaka det. Sätt på skyddet igen och pressa fast det så kulorna skyddas som tidigare.
Klart!
Det är enkelt att få Fidget Spinnern att snurra längre
Tycker du att din Fidget Spinner inte snurrar länge nog? Lugn, det finns ett enkelt knep som kan göra att den håller farten längre. Det gäller inte för alla modeller, men de flesta omfattas av detta superenkla knep.
Om kullagret i mitten på din spinner använder någon form av smörjmedel kan du ta bort detta med lösningsmedel för att det ska snurra längre.
Smörjmedel appliceras för att kullagret ska vara tystare och snurra mjukare, men det betyder också högre friktion som saktar ner spinnern. Och på de billigare modellerna kan det bli stor skillnad före och efter rengöringen.
Se punkten ovan om hur man rengör kullagret i en Fidget Spinner. Följ samma steg och du får (förhoppningsvis) en snabbare spinner efteråt. Lycka till!
Om kullagret har börjat rosta
Här har ni ytterligare ett knep som använder lösningsmedel för att göra din Fidget Spinner bättre. Om kullagret i mitten på spinnern har börjat rosta betyder det försämrade egenskaper och lägre hastigheter.
Doppa din Fidget Spinner i lösningsmedel (utan skyddande plattor över kullagret). Snurra några gånger och torka den med en hårtork. Lägg sedan spinnern i vinäger i cirka 30 till 60 minuter. Syran i vinägern kommer att göra underverk med rosten.
När tiden har gått ut lägger du tillbaka spinnern i lösningsmedel och dränker den rejält några gånger. Ta fram hårtorken igen och se till att Fidget Spinnern är ordentligt torr. Klart!
Tänk på att sönderrostade kullager inte går att reparera. Lite rost går att fixa hjälpligt, men när det börjar synas ordentligt är det dags att byta ut spinnern eller kullagret.
Så väljer du rätt Fidget Spinner av hög kvalitet
https://www.youtube.com/watch?v=McWRVdHcgvM
En utmaning när det kommer till att köpa Fidget Spinners är att de allra flesta är så kallade noname-modeller från okända kinesiska tillverkare. De saknar namn och kan vara svåra att identifiera bredvid designmässigt identiska produkter. Därför vågar vi på rak arm inte rekommendera produkt X eller Y i butikerna.
Jaha tänker du kanske nu, hur ska man då kunna göra ett garanterat bra köp? Det är något av en chansning om du inte kan prova före köp, men här är tre egenskaper som måste uppfyllas för bra kvalitet.
- Det inre kullagret ska använda keramiska kulor och inte rena stålkulor.
- Konstruktionen ska vara i aluminium eller annan metall för bra tyngd.
- Klassisk design med rundade, mjuka blad som har ordentliga tyngder.
Om din Fidget Spinner uppfyller de tre kraven har du en bra grund att stå på. Om inte kan den givetvis fortfarande fungera bra, men det finns en större risk att hållbarheten är sämre och spinntiden kortare.
Betala gärna lite mer. Undvik de billigaste modellerna helt. Hellre 150 kronor än 20 kronor. På Prisjakt kan du prisjämföra Fidget Spinners och se vilka butiker som erbjuder de bästa modellerna samt om de finns i lager.
Tillbehör för Fidget Spinners
Det finns inte många tillbehör till Fidget Spinners, och det kanske inte är så konstigt med tanke på hur enkel konstruktioner och funktionalitet de har. Men några stycken har dykt upp sen leksaken blev en supertrend.
Den enda viktiga som vi kan rekommendera är en liten väska för transport av prylen. Det kan tyckas galet att köpa en väska när en Fidget Spinner med enkelhet kan placeras i byx- eller jackfickan — men den har faktiskt en viktig funktion. Nämligen att hindra sand och skräp att förstöra spinnerns kullager.
Om du får in sand, grus eller annat otyg i det mittersta kullagret slits det upp mycket snabbare än vid normalt slitage. Byx- och jackfickor, väskor och dylikt tenderar att samla på sig sådant som kan fastna i kullagret. Skaffa en liten väska, eller varför inte sy en själv, så håller din Fidget Spinner längre.
Väskor till Fidget Spinners säljs bland annat av webbutiken The Mobilestore.se. Kolla gärna flera olika butiker för att hitta rätt väska för din spinner.
Fidget Spinners kritiseras och hyllas av lärare
Att Fidget Spinners har blivit så stort bland barn och ungdomar kan ge en negativ effekt i skolorna. De små leksakerna är visserligen bevisligen bra för de som har exempelvis ADHD och ger en lugnande effekt. Men de kan också vara störande i klassrummen.
Istället för att göra skolarbete används Fidget Spinners under lektionerna enligt lärare som har uttalat sig på bland annat Twitter. På vissa skolor, främst i USA, har totalförbud införts för att stoppa all användning av de spinnande prylarna. Ett förbud som i skrivande stund inte har letat sig hit till svenska skolor.
Faktum är att det istället rapporteras om hur skolor beställer hem Fidget Spinners som hjälpmedel till barn och ungdomar som behöver dem. Exempelvis på Kringlaskolan i Södertälje där rektor Sirkka Persson menar att barnen älskar dem. Men också att de är restriktiva med vilka som de köper in Fidget Spinners till.
GP.se skriver att Kringlaskolan håller koll på vilka elever som faktiskt har ett behov av Fidget Spinners och vilka som inte gör det. De som inte har ett behov riskerar att tappa fokus på undervisningen, och om eleven inte kan ta sitt ansvar kommer skolan att gå in och bestämmer om användning åt dem.
Fidget Spinner för gamers – ansluts till mobiltelefonen
Visste du att det finns Fidget Spinners som designats för användning med mobiltelefoner? Dessa Bluetooth-anslutna modeller har ofta inbyggd accelerometer och gyroskop för att hålla koll på antal spinn och hastigheten på snurren.
Det kan tyckas vara något överdrivet för en så enkel leksak som Fidget Spinners, inte minst då grundtanken var att den skulle hjälpa personer med exempelvis ADHD. Men kategorin har utvecklats långt förbi det och finns både som spel till mobiltelefonen och nu som Bluetooth-anslutet tillbehör.
Tillverkaren Fidgetly är en av aktörerna som försöker hålla Fidget Spinners aktuella på marknaden. Med deras FidgetlyCTRL kan du ansluta prylen till mobiltelefonen och få all tänkbar statistik om hur du använder din Fidget Spinner. Detta kan sedan jämföras med kompisar och andra användare, både för att det är kul och för att tävla.
Cirkapriset för FidgetlyCTRL när produkten lanseras under hösten är kring 40 USD, eller cirka 400 kronor inklusive moms.
Det har tidigare rapporterats att Bluetooth-spinners med inbyggt batteri har fattat eld eller exploderat. Ofta handlar det om kinesiska så kallade noname-spinners med dålig byggkvalitet. Fidgetly vill särskilja sig från de sämre byggda enheterna genom en rigorös säkerhetskontroll samt bättre komponenter som håller längre och inte brinner.
Genom att låta FidgetlyCTRL kontrolleras av amerikanska FCC och få deras godkännande känner vi oss mycket säkrare än med gråimporterade skräpspinners. Men helt övertygade är vi absolut inte.
Läs mer om FidgetlyCTRL på den officiella produktsidan.
Lämna ett svar
Visa kommentarer