Ryssland utreder om Fidget Spinners gör ungdomar till “zombier”

Fidget Spinner

En statligt ägd nyhetskanal i Ryssland har rapporterat att Fidget Spinners kan “zombifiera” och hypnotisera ungdomar. Bakgrunden till nyheten är en rapport från psykologen Svetlana Filatova som påstår att leksaken hjälpa fingerfärdighet hos barn men i övrigt förslöa sinnet.

Rapporten ska enligt uppgift ha fått landets konsumentskyddsorganisation Rospotrebnadzor att reagera. Myndigheten kommer nu att undersöka påståendena och se om de utgör någon föra för barn och ungdomar. I ett uttalande säger myndigheten att dessa så kallade spinners har marknadsförts aggressivt mot barn och tonåringar och att de nu måste agera.

— Med hänsyn till alla oroliga föräldrar och lärare har Rospotrebnadzor i samarbete med institutioner för barnhälsa börjat studera effekten som spinners har på barn, inklusive möjligheten till en negativ inverkan, säger Rospotrebnadzor i uttalandet.

Samtidigt kommer uppgifter om att samma nyhetskanal rapporterat att Fidget Spinners använts av oppositionspartier för att rekrytera ungdomar. Leksaken har sets bli utdelad på möten för oppositionsledaren Alexei Navalny och ryska annonser för spinners på YouTube ha gynnat politiker från oppositionspartier.

Granskningen lär inte komma som någon överraskning efter påståenden om att oppositionspartierna potentiellt gynnas, vilket den ryska regeringen sannolikt inte vill främja på något vis. Och huruvida ungdomar ”zombifieras” eller inte går så klart att diskutera, men gissningsvis är mobiltelefoner ett större problem på det området.

Angående faktisk skada så bör också nämnas att dessa spinners knappast är ofarliga. Det finns flera fall i USA av exploderande Fidget Spinners med inbyggda batterier, och rapporter från sjukhus pekar på att billigare modeller har smådelar som barn kan peta ut och stoppa i munnen. Minst ett fall ska ha lett till sjukhusbesök och operation.

Har du en Fidget Spinner? Och i så fall, vad tycker du om att använda den? Kommentera en rad och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.