Google G Suite blir säkrare med varning om overifierade appar

google-g-suite-app-warning

Google skruvar åt säkerheten rejält och gör enklare för användare av G Suite att identifiera overifierade applikationer som vill anslutas till tjänsten.

Det Google gjort är att enkelt men effektivt. Varningsmekanismen i fråga består av en notifiering som visas för användaren när en overifierad applikation försöker få åtkomst till ett Google-konto av företagstyp.

Om användaren trots varningen vill gå vidare och använda applikationen måste denne aktivt skriva ”fortsätt” i en ruta och klicka sig vidare. Det går alltså inte att bara klicka sig vidare — man måste tydligt visa vad man vill.

En talesperson för Google säger i ett uttalande att företager är engagerade när det kommer till att utveckla ett hälsosamt ekosystem för både användare och utvecklare.

Den nya varningsmekanismen kommer i skrivande stund bara fungera med nya applikationer. Med tiden ska den dock konfigureras för att även fungera med äldre, befintliga applikationer för G Suite. De appar som vill ansluta sig måste först gå igenom ett speciellt verifieringssystem.

Sen tidigare har Google lagt till andra säkerhetslösningar som skyddar användarna från att av misstag utsättas för kriminella på internet. I slutet på maj introducerades en lösning för att varna användare som vill skicka e-postmeddelanden till personer utanför egna organisationen och som de inte kommunicerat med regelbundet tidigare.

Google har även byggt in en varning som visas när användare försöker klicka på utgående länkar som Google bedömer kan vara farliga. Ett bra (men inte fullständigt) skydd mot så kallad nätfiske där kriminella försöker locka dig att gå till fusksajter som stjäler din personliga information. Eller komma åt företagets.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.