LastPass Families — smartare delning av lösenord med familjen

LastPass Families

LastPass Families är en ny tjänst för att spara och dela lösenord i en familj. Tanken är att flera personer ska kunna nå samma tjänster och webbsajter med samma LastPass-konto och på så vis använda internet säkrare.

Upp till sex personer kan använda samma LastPass Families-konto varav en utses till administratör. Denne hanterar vilka som får tillgång och kan utse speciella användare som kan komma åt kontot om något oförutsett skulle hända med just administratören.

Tanken med LastPass Families är att internettjänster som Netflix, HBO Nordic och Viaplay ska kunna användas av en hel familj utan krångel. Och att information som betalkort (om man har gemensam ekonomi så klart), försäkringar och dylikt blir tillgänglig på ett smart sätt.

Men det betyder också att man av misstag skulle kunna lägga in alla Facebook-konton på samma ställe, och på så vis ge andra åtkomst utan att man vill det. Det gäller så klart att hålla hårt på integriteten om man ska använda LastPass Families, risken är stor att någon kan snoka om man är mindre tekniskt kunnig att kolla upp var och hur ett konto har använts.

Lastpass Families kan användas som efterlevnadsskydd

En positiv sak med att flera personliga konton läggs in på samma konto är att det blir en form av efterlevnadsskydd för de andra familjemedlemmarna. Alltför ofta läser vi om hur en person dör och att lösenordet till dennes Facebook-konto inte är tillgängligt, och att Facebook vägrar hjälpa familjen.

LastPass Families släpps senare under sommaren 2017. Befintliga prenumeranter får en gratis testperiod på sex månader vilket får sägas vara riktigt schysst gjort. Den som vill förhandstesta kan göra det genom att anmäla sitt intresse här.

Om du inte har provat en lösenordshanterare tidigare så är det verkligen något vi kan rekommendera.

Skapa superkrångliga lösenord som är svåra att knäcka, spara dem i LastPass och logga in enkelt på alla dina enheter. Glöm bara inte att aktivera tvåstegsverifiering för extra skydd. Det är både du och dina lösenord värda.

LastPass är ett populärt alternativ som fungerar på i princip alla plattformar och webbläsare idag. Konkurrenten 1Password har fått mycket bra kritik också men kostar en slant, så även Dashlane som också är en omtyckt lösenordshanterare idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.