Fender släpper bluetooth-högtalarna Monterey & Newport

maxresdefault 6

Fender är ett legendariskt namn inom musikindustrin. Företagets gitarrer och förstärkare är kända världen över för sina egenskaper. Och nu vill Fender bredda sig ytterligare genom att släppa två nya bluetooth-högtalare med klassiska designdrag från 60-talets gitarrförstärkare.

Av de två modellerna är Monterey den största, mest kraftfulla och dyraste modellen. Den är tänkt att placeras på en hylla och inte flyttas därifrån i första taget. Högtalaren använder två woofers och två diskanter på totalt 120W. Den har stöd för RCA och 3.5mm-anslutning samt bluetooth såklart. Cirkapriset är 3 500 kronor inklusive moms.


Den mindre modellen heter Newport och är av naturliga skäl en något svagare högtalare på bara 30W med sina två woofers och enda diskant. Storleken gör att Newport är enklare att ta med sig på gående fot och det är också det som är tanken. Med sitt inbyggda batteri får du 12 timmars musiklyssnande och det finns en USB-port för att ladda exempelvis mobiltelefonen. Cirkapriset är 2 200 kronor inklusive moms.

Båda modellerna använder Fenders klassiska förstärkardesign med retrodrag i alla smådetaljer, från de små knapparna till fusklädret som klär utsidan. Med det sagt så har Fender inte stannat helt i det förgångna utan stöder nyare ljudtekniker som aptX och AAC över bluetooth. Och så klart kan du göra manuella justeringar för både bas och diskant om det skulle behövas.

fender-monterey-newport
Bildkälla: Fender

Fender står givetvis inte ensam på marknaden utan har mycket tuffa konkurrenter som knappast lär uppskatta företagets intåg. Marshall är kanske den närmaste tillverkaren med snarlik design, då speciellt med Stockwell– och Stanmore-modellerna. Båda billigare än de nya bluetooth-högtalaren från Fender.

Dessutom har företaget sig själv som konkurrent då deras Mustang GT-serie med gitarrförstärkare redan har gjort ett namn för sig på marknaden. Högaktade och efterfrågade, inte bara för att ansluta gitarren utan mobiltelefonen om man så vill det. Givetvis är de inte lika smidiga eller mångsidiga i ljudet som nya Monterey och Newport, men de är ett alternativ.

Det ska bli intressant att se hur tillverkare som Marshall, JBL, Harman Kardon och Sonos kommer att reagera på Fenders intåg. De lär inte sitta still i båten utan har garanterat nya modeller på gång som ska konkurrera i samma klass. Och med en redan mättad marknaden är frågan hur stora vågor Fender kan skapa med sina nysläpp. Vad tror du?

Läs mer om de nya bluetooth-högtalarna på den officiella webbsajten för Fender.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.